Godaste Glace au four

Kvällen avslutas med en enkel efterrätt Godaste Glace au four med recept från Leila Lindholm. Det är en sockerkaka i botten, i mitten placerar du bär och glass och toppar med maräng. Tre lager av gottigheter i en efterrätt. Glassen smälter ganska snabbt, så ta ut den precis när ni ska äta. Riktigt gott och annorlunda!

Godaste Glace au four recept
Annorlunda efterrätt med sockerkaka och glass

Godaste Glace au four

Vill du överraska gästerna med något annorlunda efterrätt så är detta vad du ska bjuda på. Dessutom är den otroligt god. Om du vill göra efterrätten enklare kan du använda dig av färdig sockerkaka.

Glace au four

Förberedelser15 timmar
Tillagningstid1 timme
Total tid38 minuter
Måltid: Efterrätt
Portioner: 8 pers

Ingredienser

  • Sockerkaka
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör och ströbröd till formen

Maräng

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 4 droppar citron

Fyllning

  • 5 dl jordgubbar
  • 5 dl hallon
  • 0.5 dl råsocker
  • 1 st lime
  • 1 l glass vanilj

Instruktioner

Sockerkakan:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  • Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  • Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.

Maräng:

  • Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  • Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
  • Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.
  • Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.

Placering av efterrätt

  • Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
  • Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal och saften från 1 limefrukt.
  • Fördela bären över den skivade sockerkakan.
  • Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären.
  • Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene – i cirka 4-5 minuter.

Prova gärna att baka enkel daimtårta – glutenfri dessutom!

Lämna gärna en kommentar om receptet. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3