Chicken tikka masala

Hur goda är inte smakerna i det indiska köket, för att inte tala om denna lyxrätt – bästa Chicken Tikka Masala recept. När kycklingen kokar sakta i kryddorna gurkmeja, garam masala, vitlök, ingefära och gifter sig uppstår magiska smaker. Och inte nog med att det smakar gott, de indiska kryddorna är dessutom fyllda med goda egenskaper för vår hälsa. Men det visste du redan.

Chicken tikka masala recept
Krämig och urgod kyckling Tikka Masala

Chicken tikka masala recept

Gurkmeja ger tikka masala receptet en underbar färg och har även använts inom den indiska läkekonsten, ayurverdan, långt bakåt i tiden. Den innehåller ämnet kurkumin som främjar insulinkänslighet, enligt MittKök. Vidare står det att ämnet kurkumin är bra mot inflammationer. Om du vill förhindra kroniska sjukdomar så försök ha med den i din kost.

Chicken Tikka Masala

Godaste chicken tikka masala recept
Förberedelser1 t
Tillagningstid1 t
Måltid: Huvudrätt
Kök: Indiskt
Keyword: Kyckling
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 600 g kycklingfiléer
  • 5 cm färsk ingefära riven
  • 1 dl naturell yoghurt alt. kokosgrädde
  • 2-4 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk garam masala 1 tsk chilipulver ½ tsk cayennepeppar ½ tsk malen koriander

Sås

  • 1 gul lök
  • 2-4 vitlöksklyftor pressade
  • 1 tsk hela kumminfrön
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 4 st tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk Garam Masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl vispgrädde/ kokosgrädde/ cashewsmör
  • 3 msk olja
  • salt och peppar
  • färsk koriander till garnering

Instruktioner

  • Dela kycklingen i bitar. Blanda yoghurt, vitlök, ingefära, garam masala, chilipulver, cayennepeppar och malen koriander. Rör ner kycklingen i marinaden och låt vila i kylen minst i 2 timmar eller över natten.
  • Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen på en oljad ugnsplåt. Grilla kycklingen i 20 minuter, tills den får färg.
  • Såsen: Fräs kumminfrön i en stekpanna en stund. Häll i olja och bryn den finhackade lök tills den får färg. Lägg i vitlök, ingefära och rör om. Hacka tomaterna och rör ner dem och tomatpuré och låt sjuda i ca 10 minuter under lock. Tillsätt Garam Masala, gurkmeja, kycklingen och vispgrädde. Koka upp och smaka av salt och peppar.

Inspiration från recept Tikka masala

En annan favorit från Indiska köket är Palak paneer