Infraröd bastu fördelar

Jag har testat infrabastu några gånger, och den största fördelen som är kännbar är att infraröd bastu är så uppiggande och ger energi.

Infraröd bastu är så uppiggande
Infraröd bastu är så uppiggande

Var hittar du IR-bastu?

Nu i vintermörkret har jag verkligen tappat energin och saknat att få resa till ljuset under covid. Kylan gör mig inte så mycket, men just att det blir så mörkt så tidigt gör mer näst instill deprimerad. Det finns bastubad med några populära IR-bastun i stan, men jag ville ha ett som kostar lite mindre och kollade upp i boka direkt. Där hittade jag ett ställe som erbjuder en timmes bastande för under 200 lappen. Även Centralbadet har en mindre variant av IR-bastu där du sitter ner på stolar och utsätts för infraröd strålning. Det finns även infraröd bastu du kan köpa hem och använda hemma.

Infrabastu vs vanlig bastu?

Skillnaden från en vanlig bastu, där luften i rummet värms upp, är att infraröd bastu värmer upp kroppen inifrån. Som det hörs på namnet använder den sig av infraröda lampor och efter att ha legat och vilat i bastun en timme kände jag mig så avslappnad och lugn. Och efter några dagar kom jag på mig själv med att jag hade sån energi igen. Jag vill ändå tro att det var bastuns förtjänst.

Infraröd bastu hälsoeffekter

  • Värmen ökar kroppstemperaturen och framkallar feber som stärker immunförsvaret
  • När kärl vidgas måste hjärtat pumpa snabbare och risken för hjärt-kärl-sjukdomar minskar 
  • Hjärtat stärks av att det får jobba snabbare, vilket sänker blodtrycket och blodsockret balanseras
  • Nedstämdhet och huvudvärk blir bättre av bastande
  • När vi svettas detoxar kroppen från metaller och gör huden bättre och glansigare

Glöm inte dricka vatten i bastun. Prova själva får ni se!

Läs gärna om hur du kan bli friskare och få mer energi med antiinflammatorisk kost!