Bjud på något sött till fika! En riktigt saftig och smakrik mjuk pepparkaka glutenfri, serverades till adventsfika när jag hade besök av mina syskon och familj. I den här kakan använder jag mandelmöl, som jag tycker passar fint till bakning av mjuka kakor. Kakan blir alldeles saftig av mandelmjöl, samtidigt som du får i dig nyttigheter. Den glutenfria mjuka pepparkakan är bakad utan mjölk istället använder jag havremjölk. Jag serverar kakan med kokosgrädde, som du får genom att vispa kylskåpskall kokosgrädde.
![](https://media.withyasmin.se/2020/12/Mjukpepparkaka.jpg)
Om du vill kan du också variera och göra en kolakräm till mjuk pepparkaka genom att mixa och ställa kallt:
- 3 dl cashewnötter
- 1 dl dadlar
- 1,5 dl havremjölk
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk salt
Baka glutenfritt
- Använd mjöl på olika örter, baljväxter, nötter med mera. Även glutenfritt havremjöl går bra.
- Det är bra att kombinera de olika mjölsorterna för att få samma resultat som bakning med gluten.
- Oftast behöver du tillsätta något som ersätter själva glutenet i degen. Psyllium eller FiberHusk och det kan du tillsätta degen istället för gluten.
Nyttiga kryddor i pepparkaksblandning
- Kanel reglerar blodsockret och kan minska sötsuget. Den sätter även igång blodcirkulationen, bra för högt blodtryck och hämmar inflammation.
- Kanekkryddan är även bra för matsmältningen.
- Kardemumma stödjer immunförsvaret.
- Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk har antiinflammatoriska egenskaper.
- Kryddnejlika är antiseptisk.
Mjuk pepparkaka glutenfri
Saftig mjuk kaka.
Ingredienser
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 2 tsk fiberhusk
- 2 ägg
- 0,5 dl kokosolja
- 1,5 msk pepparkakskrydda
- 0,5 dl kokossocker/ björksocker
- 1 dl havremjölk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält kokosoljan och pepparkakskryddor.
- Lägg sedan i mjölken och rör om.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och mjölkblandningen till en jämn smet.
- Smörj en bakform häll sedan i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, till den är klar.
Här är receptet på en klassisk mjuk pepparkaka.