Mjuk pepparkaka glutenfri

Bjud på något sött till fika! En riktigt saftig och smakrik mjuk pepparkaka glutenfri, serverades till adventsfika när jag hade besök av mina syskon och familj. I den här kakan använder jag mandelmöl, som jag tycker passar fint till bakning av mjuka kakor. Kakan blir alldeles saftig av mandelmjöl, samtidigt som du får i dig nyttigheter. Den glutenfria mjuka pepparkakan är bakad utan mjölk istället använder jag havremjölk. Jag serverar kakan med kokosgrädde, som du får genom att vispa kylskåpskall kokosgrädde.

Mjuk pepparkaka glutenfri

Om du vill kan du också variera och göra en kolakräm till mjuk pepparkaka genom att mixa och ställa kallt:

  • 3 dl cashewnötter
  • 1 dl dadlar
  • 1,5 dl havremjölk
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt

Baka glutenfritt

  • Använd mjöl på olika örter, baljväxter, nötter med mera. Även glutenfritt havremjöl går bra.
  • Det är bra att kombinera de olika mjölsorterna för att få samma resultat som bakning med gluten.
  • Oftast behöver du tillsätta något som ersätter själva glutenet i degen. Psyllium eller FiberHusk och det kan du tillsätta degen istället för gluten.

Nyttiga kryddor i pepparkaksblandning

  • Kanel reglerar blodsockret och kan minska sötsuget. Den sätter även igång blodcirkulationen, bra för högt blodtryck och hämmar inflammation.
  • Kanekkryddan är även bra för matsmältningen.
  • Kardemumma stödjer immunförsvaret.
  • Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk har antiinflammatoriska egenskaper.
  • Kryddnejlika är antiseptisk.

Mjuk pepparkaka glutenfri

Saftig mjuk kaka.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: Svenskt

Ingredienser

  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 ägg
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • 0,5 dl kokossocker/ björksocker
  • 1 dl havremjölk

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält kokosoljan och pepparkakskryddor.
  • Lägg sedan i mjölken och rör om.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna och mjölkblandningen till en jämn smet.
  • Smörj en bakform häll sedan i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, till den är klar.

Här är receptet på en klassisk mjuk pepparkaka.