Mumsiga dadelbollar – naturligt sött

Mumsiga dadelbollar – naturligt sött och nyttigt mellanmål som passar bra när sötsuget kommer. Min vän F hade bakat dessa goda bollar. Så goda att jag inte kunde låta bli att äta dem – ett måste för dadelälskaren.

Mumsiga dadelbollar

Dadlar nyttigt? 

  • Dadlar har blivit mer populära de senaste åren, speciellt inom raw food, och används som sötningsmedel i bakverk. Torkad frukt innehåller visserligen fruktsocker, men dess innehåll på fibrer och vitaminer gör att det är ett bättre alternativ än vanligt socker.
  • Kostfibrerna i dadlarna håller igång magen och motverkar förstoppning. De innehåller lite fett och näringsämnena kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.
  • Att äta dadelbollar istället för ett paket godis är mycket bättre för att även slippa tillsatser och färgämnen. 

Socker i energibollar?

Energibollar kan göras på torkade frukter som aprikos, fikon, dadlar. Vilken du väljer beror på vilken smak du är efter. Eftersom torkad frukt ändå innehåller socker så ät inte för många under en dag. 

Är socker farligt? 

Äter vi för mycket socker lagras det som fett. Socker ger även hög energi och kan påverka blodsockret så att vi blir trötta. Försöker minska på ditt sockerätande genom att äta mer grönsaker, nötter.

Orsaker till sötsug

Våra hormoner kan spela oss ett spratt ibland och vi kan bli mer sugna på sött. Följ din menscykel med en app och försök förstå när du blir sötsugen och då förstå orsaken. Sötsug kan också bero på att vi är vana vid att äta godis vid vissa tillfällen exempelvis på fredagsmyset, när det är kalas, när vi mår dåligt. Försök programmera om din hjärna för att äta bättre. Hemma hos oss äter vi exempelvis till fredagsmyset ibland ostbricka med fröknäcken, morotsstavar med dipp, exotiska frukter som mango, kiwi, ananas, banan till en fruktsallad med kokosgrädde. När vi har kalas brukar jag baka någon glutenfri tårta, småkaka samt lägger fram nötter och köper inte chips eller läsk. 

Recept dadelbollar

Dadelbollar

Total tid28 minuter
Måltid: Efterrätt
Portioner: 15 st

Ingredienser

  • 300 g torkade fikon, torkade dadlar, torkade aprikoser
  • 0.5 dl rostade solroskärnor
  • ca 1 msk honung
  • kokosflingor eller hackade nötter

Instruktioner

  • Kör den torkade frukten i en mixer eller matberedare.
  • Tillsätt solroskärnor och honung och mixa till en jämn massa. Tillsätt eventuellt mer honung om massan verkar torr.
  • Forma små energibollar och rulla i kokosflingor eller hackade nötter.

Se även mina Morotsbollar.