Yogaretreat i Goa

Avslappnande yogaretreat i Goa i Indien. ”Så fort jag kommer till Stockholm känner jag ett behov av att rusa in i skogen och krama om mitt träd.”, säger Josefine Bengtsson. Hon är för tillfället på paradisstranden Khola Beach i södra Goa i Indien.

Yogaretreat i Goa

Yogaretreat i Goa

I Goa håller Josefine tillsammans med sina två vänner Martina och Niki i retreatet mellan december och april. Jag åkte till en veckas yogaretreat under julveckan för att återhämta mig efter en stressig höst. Dagarna i Goa började med att jag blev väckt av de susande vågornas brus. Gick barfota ut från min bungalow. Fortsatte och tog en varm kopp ingefärsté njutandes av den vackra soluppgången. Snart hörde jag den lugna musiken och bjöd in till dansande morgonyoga framför det vackra havet omringandes av palmer.

Yoga i Indien

Måltider är serverade enligt den ayurverdiska läran. Till frukost fick vi en varm gröt med färska frukter som ananas och papaya. Till lunch och middag fick vi smaka på olika indiska vegetariska smårätter. Med allt från palak paneer, dhaal, raita och allt annat som jag inte riktigt förstod namnet på.

I pauserna sprang vissa av yogisarna på massage. Några av oss vilade på stranden med en bok eller samtalade med en nyfunnen vän. På eftermiddagen väntade ett längre flowpass följt av en lugn kvällsmeditation eller kundaliniyoga. Även om jag åkte till retreatet med en önskan om att bli bättre på yogapositioner och guidning av lärarna inser jag nu i efterhand att det var väldigt fint av dem att aldrig döma och låta oss följa positionerna exakt som vi ville. Jag känner en stark inre kraft att yoga ännu mer. Att börja meditera för att behålla det inre lugn som jag fått med mig från avslappnande yogaretreat i Goa.

När jag sätter mig på planet förstår jag precis vad Josefine menar med motståndet att komma till Stockholm. Mina tankar börjar genast vandra i huvudet och axlarna börjar dra ihop sig. Jag försöker djupandas genom hjärtat och för stunden fungerar det och jag känner vågornas brus från Khola beach. Men jag blir skrämd samtidigt över hur snabbt jag kommer att komma in i stressen när jag är i Stockholm. Med lämningar och hämtningar på skolan. Möten efter varandra på jobbet och att göra listor som växer. För att må bra i Stockholm känner jag att jag måste fortsätta med mina yogaövningar dagligen ekar Josefines röst i mitt bakhuvud. Så sant! Dem orden tar jag med mig och försöker inleda 2019 med mer yoga i mitt liv! <3