Godaste Glace au four

Kvällen avslutas med en enkel efterrätt Godaste Glace au four med recept från Leila Lindholm. Glassen han dock smälta på min så jag ska verkligen se till att ta ut den i sista sekund nästa gång. Men gott var det.

Godaste Glace au four

Godaste Glace au four

 

Glace au four

Förberedelser15 t
Tillagningstid1 t
Måltid: Efterrätt
Portioner: 8 pers

Ingredienser

  • Sockerkaka
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör och ströbröd till formen
  • Maräng
  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 4 droppar citron
  • Fyllning
  • 5 dl jordgubbar
  • 5 dl hallon
  • 0.5 dl råsocker
  • 1 st lime
  • 1 l glass vanilj

Instruktioner

  • För sockerkakan: Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  • Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  • Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
  • Maräng:
  • Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  • Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
  • Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.
  • Fyllning och gräddning
  • Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
  • Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
  • Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal och saften från 1 limefrukt.
  • Fördela bären över den skivade sockerkakan.
  • Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären.
  • Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene – i cirka 4-5 minuter.