Kladdkaka är ju en favorit året om här hemma. Nu till jul måste kladdkakan ju testas med smak av saffran och mandelmassa. Glutenfri saffranskladdkaka blev alldeles kladdig och saftig, smakar och doftar underbart för att inte tala om de goda effekterna som visats av saffran.

En studie visar på att saffran kan lindra symtomen vid PMS. Det gäller såväl psykiska symtom som nedstämdhet och humörsvängningar, som kroppsliga symtom.
Världens godaste saffranskladdkaka
När jag googlade recept på saffranskladdkaka glutenfri fanns det både kladdkakor med enbart saffran, saffranskladdkaka med vit choklad. Jag valde att baka saffranskladdkaka med mandelmassa. Men testa gärna de andra varianterna. Själv tycker jag om mandelmassa i mjuka kakor, men det går ju också bra med andra mjölsorter. Servera saffranskladdkakan till adventsfikat eller på julafton. Ljummen eller kall är en smaksak.
Lyckas med kladdkakan
- Kladdkaka ska inte bli fluffig därför passar den bäst att grädda i vanlig ugnsvärme.
- För att få en kladdig kladdkaka är det viktigt att inte ha den i ugnen för länge. Kolla av med en provpinne i smeten.
- Väg gärna mjölet
Saffranskladdkaka glutenfri
Ingredienser
- 2 dl socker alt björksocker, kokossocker
- 2,5 dl mandelmjöl alt. vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 st ägg
- 100 g mandelmassa
- 100 g smör
- 0,5 g saffran
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen.
- Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
- Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt till smeten.
- Smörj en form med avtagbar kant med flytande margarin och mjöla.
- Grädda i mitten i 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
Det här kladdkaka glutenfri receptet är också väldigt populärt och välbesökt på bloggen.