Himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri

Chokladkakor är en favorit till fikat, och denna himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri, laktosfri samt sockerfri – blev riktigt kladdig och saftig. Bästa kladdkakan nånsin som du kan baka glutenfritt.

Himmelsk kladdkaka med kokos - glutenfri
Himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri

Att baka utan gluten till fikat är egentligen ganska lätt, tills du kommer igång. Är det inte så med det mesta? Det enda du behöver göra är att byta ut vetemjöl till annan sort.

Vilket mjöl använder du i glutenfritt bak?

När jag bakar kladdkaka använder jag mandelmjöl, eftersom jag tycker att det blir fluffigt i bak och också innehåller näring. 

Innehåller dina kakor inte socker?

Det stämmer, jag använder kokossocker i mina bakverk eller sötar med agavesirap/honung ibland dadlar. Men jag använder inte strösocker.  

Innehåller de laktos?

Nej, jag använder heller inte mjölk med laktos utan använder mig av havremjölk. Annan nötmjölk går också bra att använda. Använd också smör som är laktosfri.

Innehåller kokos gluten?

Nej kokostäcket innehåller inte gluten.

Det mest fascinerade är att mina gäster inte brukar märka att jag har bakat glutenfritt, utan tycker alltid om mina kakor. De blir också inspirerade till att börja baka glutenfritt och frågar efter recept på min glutenfria kladdkaka. Jag blir så glad när jag kan inspirera fler till att äta antiinflammatoriskt och må bättre.

Följ dessa 3 steg för att lyckas med din glutenfria kladdkaka recept:

  • Ha inte för hög temperatur i ugnen. Det kan ge en krispig och torr yta.
  •  Smeten ska inte mixas för länge, då kan det komma inte luft som gör att den sjunker lättare
  • Öppna inte ugnsluckan förrän den är färdig

Himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri

En saftig mjuk chokladkaka
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: glutenfri
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 100 g smör laktosfritt
  • 3 st ägg rumsvarma
  • 2 dl kokossocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Kokostosca

  • 2 dl kokos
  • ½ dl honung/ agavesirap
  • 1 dl kokossocker
  • 40 g smör

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  • Vispa ihop äggen och kokossockret i en skål.
  • Lägg i de torra ingredienserna med det smälta smöret och äggvispet.
  • Rör ihop till en smet och häll i formen. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 15 minuter.
  • Bred kokostäcket över kakan (Kaka är inte färdig) och grädda i ytterligare 5-10 minuter tills kokosen har fått färg och kakan är färdig. Testa med en provsticka. Låt den svalna, då kakor kan vara svåra att skära när de är för mjuka. Servera med kokosgrädde.

Kokostäcke

  • Blanda honung, kokossocker, smör till kokostoscan i en kastrull och låt koka upp. Häll sist i kokosen och koka igen och rör om till en jämn massa.

Om du gillar chokladkakor så kolla in dessa:
Fransk chokladtårta – glutenfri
Chokladkaka med kokostäcke
Missisippi Mud Pie