Himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri

Chokladkakor är en favorit till fikat, och denna himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri,  laktosfri samt sockerfri – blev riktigt kladdig och saftig. Bästa kladdkakan nånsin som du kan baka glutenfritt.

Himmelsk kladdkaka med kokos - glutenfri
Himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri

Att baka utan gluten till fikat är egentligen ganska lätt, tills du kommer igång. Är det inte så med det mesta? Det enda du behöver göra är att byta ut vetemjöl till annan sort.

Vilket mjöl använder du i glutenfritt bak?

När jag bakar kladdkaka använder jag mandelmjöl, eftersom jag tycker att det blir fluffigt i bak och också innehåller näring. 

Innehåller dina kakor inte socker?

Det stämmer, jag använder kokossocker i mina bakverk eller sötar med agavesirap/honung ibland dadlar. Men jag använder inte strösocker.  

Innehåller de laktos?

Nej, jag använder heller inte mjölk med laktos utan använder mig av havremjölk. Annan nötmjölk går också bra att använda. Använd också smör som är laktosfri.

Innehåller kokos gluten?

Nej kokostäcket innehåller inte gluten.

Det mest fascinerade är att mina gäster inte brukar märka att jag har bakat glutenfritt, utan tycker alltid om mina kakor. Och blir också inspirerade till att börja baka glutenfritt och frågar efter recept på min glutenfria kladdkaka. 

Följ dessa 3 steg för att lyckas med din glutenfria kladdkaka:

  • Ha inte för hög temperatur i ugnen. Det kan ge en krispig och torr yta.
  •  Smeten ska inte mixas för länge, då kan det komma inte luft som gör att den sjunker lättare
  • Öppna inte ugnsluckan förrän den är färdig

Recept Himmelsk kladdkaka med kokos – glutenfri

  • 100 g smör laktosfritt
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 2 dl kokossocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
Kokostosca
  • 2 dl kokos
  • ½ dl honung/ agavesirap
  • 1 dl kokossocker
  • 40 g smör
  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop äggen och kokossockret i en skål.
  3. Lägg i de torra ingredienserna med det smälta smöret och äggvispet. Rör ihop till en smet och häll i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 15 minuter.
  5. Kokostäcke: Blanda honung, kokossocker, smör till kokostoscan i en kastrull och låt koka upp. Häll sist i kokosen och koka igen. 
  6. Bred kokostäcket över kakan (Kaka är inte färdig) och grädda i ytterligare 5-10 minuter tills kokosen har fått färg och kakan är färdig. Testa med en provsticka. Låt den svalna, då kakor kan vara svåra att skära när de är för mjuka.
  7. Servera med kokosgrädde.

Om du gillar chokladkakor så kolla in dessa:
Fransk chokladtårta – glutenfri
Chokladkaka med kokostäcke
Missisippi Mud Pie