Kisir – Bulgursallad

Kisir – Bulgursallad enkel passar jättebra till sommaren då detta recept är väldigt lätt och enkelt att laga. Den turkiska salladen passar bra till piknickfesten en sommar likaväl som som plockmat på buffébordet. Du kan göra den glutenfri genom att byta ut bulgur mot quinoa, se detta somriga recept nedan.

Kisir - Bulgursallad
Kisir sallad med quinoa

Laga en turkisk sallad kisir

Kisir är en turkisk bulgursallad som lagas på fin bulgur med massor av grönt som persilja, salladslök och citronsaft. Det som gör salladen extra god är om du har rikligt med tomatsås så att den gifter sig med bulgur och ger en god smak.

Tips: Jag brukar göra en stor sats och äta den i flera dagar. Blanda inte i de gröna då utan gör två olika lådor som du sen blandar när du ska äta. Den passar bra på ett buffébord som plockmat, sidorätt eller till grillat. Bjud tillsammans med börek&piroger, mezerätter- och röror. En annan sallad som är väldigt god som min syrianska vän brukar göra är tabbouleh sallad där huvudingredienserna persilja, lök, tomat finhackas med citronsaft och ibland kan även bulgur tillsättas för att göra den matigare. 

Laga kisir med quinoa och skippa gluten

Bulgur är tillverkat av vetekorn och innehåller fibrer och näring och har ett lägre GI än ris. Det är dock inte glutenfritt. Vitt ris har låg näring och dessutom innehåller ris arsenik och ska inte ätas i stora mängder. Quinoa är en ört och är ett fullvärdigt protein, därför har jag tagit fram även en glutenfri quinoa kisir och jag har börjat tycka om den mer än originalet faktiskt. Pröva att laga kisir utan gluten.
Lär dig göra kisir bulgursallad med videon

Kisir recept Bulgursallad

Kisir sallad

En turkisk sallad med quinoa- eller bulgur
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Sallad
Kök: turkiskt
Keyword: glutenfri, Meze
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 dl bulgur i mellanstorlek eller quinoa
  • 4 dl vatten

Tomatsås

  • 1 dl olja
  • 1-2 st lök beroende på storlek
  • 3-4 st turkisk paprika charliston spetspaprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapuré
  • 1 dl vatten
  • Salt, peppar, krossad rödpeppar, spiskummin, cayennepeppar, torkad mynta

Grönt

  • 3 st salladslök
  • 1 knippe persilja
  • Salt, peppar, citronsaft (1/2 citron), 1 msk granatäppelsirap
  • 4-6 blad mynta

Instruktioner

  • Mät upp bulgur i en stor skål. Häll över kokande vatten och låt bulgurn svälla upp och mjukna i cirka 30 minuter.
  • Om du istället väljer quinoa så koka quinoa på låg värme med lika delar vatten.
  • Hacka gul löken och spetspaprikan. Fräs i olja tills de får färg och mjuknar. Lägg i tomatpurén, paprikapuré och kryddor och rör om så att det blir jämnt. Häll i vatten, rör om och koka på medelvärme i cirka 5-10 minuter. Låt svalna.
  • Tillsätt nu tomatsåsen i bulgurn och arbeta in den några varv så att smakerna gifter sig med varandra och låt den svalna.
  • Hacka och tillsätt grönsakerna, kryddorna, citronsaften, kryddor och sirapen i skålen och blanda.

Följ gärna min youtube kanal för fler matvideor!

Om du gillar kisir sallad prova göra linsbiffarna eller tabbouleh recept