Saftig lingonkaka

Jag fick en presentpåse med torra ingredienser i en påse där det stod vad jag skulle tillsätta själv hemma. En så fin idé och resultatet blev en god och saftig lingonkaka. Tack vännen Feyza väldigt bra recept.

Saftig lingonkaka

Lingonkaka

Det här receptet på mjuk pepparkaka med lingon och filmjölk är så enkelt. Du mixar ihop allt och sätter in det i ugnen. Såna recept gillar jag. Lingonkaka är väldigt omtyckt i vår familj till fikat. Jag gillar doften av pepparkakskryddor och med lingon blir det en saftigare pepparkaka. Också viktigt att ta ut den när den är färdig från ugnen och att inte ha för mycket mjöl, så att det blir en saftig pepparkaka. 

Kanel är som ni säkert vet väldigt nyttigt, men det är viktigt att du använder rätt sort. Den som ofta används i livsmedelbutiker är kassiakanel, men istället är den äkta kanelen ceylonkanel. Jag köper min från Rawfoodshop där de har ceylonkanel, men även Renee Voltaire och Kung Markatta borde ha äkta kanel. 

Lingon är också väldigt nyttigt, en antioxidant som skyddar mot fria radikaler. Lingon innehåller vitaminerna A, B, C, E. Har du problem med att sockersuget kommer, då kan du prova äta lingon som ska motverka det. 

Tips för att få sockerkakan saftig
1. Prova att byta ut en del av smöret mot olja, det kan bli saftigare.
2. Ha inte för hög värme i ugnen, vilket kan göra sockerkakan torr.
3. Sikta i mjöl och bakpulver för att slippa klumpar och få en jämnare smet.
4. Låt sockerkakan svalna och vila i formen innan du serverar den.
5. Ha i något som gör det saftigare exempelvis lingon.

Recept Saftig lingonkaka

  • 7,5 dl Filmjölk
  • 7 dl Socker
  • 3 tsk Kryddnejlika
  • 3 tsk Kanel
  • 1 msk Bikarbonat
  • 3 msk Lingonsylt
  • 150 g margarin, smält
  • 10 dl vetemjöl

Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Smöra och bröa en långpanna. Grädda i 25 – 30 min i ugnen. Kolla om den är färdig med en sticka och ta ut. 

Gillar du mjuka kakor, prova denna äppelkaka med vaniljsås.