Nyttigt fullkornsbröd

Ett nyttigt fullkornsbröd med rågmjöl. Det finns inget bättre än smält smör på nybakade varma mackor. Mums.

Nyttigt fullkornsbröd

Det är alltid kul att prova nya brödrecept tycker jag och se hur de smakar. Jag vill gärna ha lite nyttigare alternativ och provade detta bröd med rågmjöl.

Nyttigt fullkornsbröd

Keyword: bröd

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 3.5 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vatten

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt.
  • Tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget och arbeta degen tills den är elastisk.
  • Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
  • Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
  • Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
  • Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
  • Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
  • Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
  • Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3