Turkisk manti förbereds

Vi samlades hos mamma och gjorde i ordning turkisk manti små pastaknyten med köttfärsfyllning. Turkisk manti förbereds… det är förberedelser inför ramadan som börjar.

Turkisk manti
Turkisk manti

Hur gör man manti?

Pastadegen är färdig och K kavlar ut degen på bilden. ”Ju mer ägg du har i desto hårdare blir degen och håller ihop bättre när du tillagar”, säger hon. Degen gör man av mjöl, vatten, salt och ägg. Den ska vara hård och efter att den har vilat släpper den sig så att man kan kavla ut den tunt. Degen ska du kavla ut med en tunn pinne kallad oklava. Man rullar in änden av degen och snurrar sedan degen fram och tillbaka så att den blir tunnare. Detta gör man i omgångar tills den blir cirka 2-3 mm tjock.

Manti förbereds… hur gör man

Sedan tar man en kniv och skär den i små rutor. Man kan välja att fylla dem med köttfärs eller låta de vara utan fyllning, vegetarisk manti. I senare fallet kan man även servera med köttfärssås.
manti4
Sedan nyper man ihop dem i varje ändå om det är en fyllning i. Ifall de är tomma viker man in dem till en trekant och nyper sedan ihop i hörnen. Vill man laga dem senare går det utmärkt att frysa in dem. De tomma kan man också torka i solen för att förvara torrt. Sist kokar man pastan som vanligt och serverar med yoghurt och tomatsås.
manti
En rätt som är uppskattad och mycket god. Här hittar du manti recept