Sevärdheter Österlen – tips och smultronställen

Att komma till Skåne är som att komma till ett annat land, det kryllar av mysiga smultronställen och sommaren i Sverige kan bara bil en vinnare på ett sånt här fint ställe. Bada på lena sandstränder i Sandhammaren, ät goda galetter på Franskans creperie eller en fräsch räksallad på gårdsbutiken Backagården och bara njut av omgivningen. Bryt av med ett stadsbesök i mysiga Simrishamn och ät en god glass vid hamnen. Skapa nya annorlunda minnen hemma i Sverige och besök ett lavendelfält och plocka en bukett på Österlens kryddor. Här finns allt för alla i denna Sverige guide om Österlen – tips och smultronställen!

Österlen - tips och smultronställen lavendelfält
Österlen – tips och smultronställen

Följ med på min roadtrip genom Österlen med barnen och hitta pärlor, måsten och smultronställen att besöka.

Dag 1 Österlen: Från gårdscafé till vattenfall Hallamölla

Alunbruket gårdsbutik
Är ett supermysigt gårdscafé i Österlen med fina gröna uteplatser. Något som är lite nytt för mig är att man beställer kakbuffé i Skåne, du beställer alltså in flera kakor på ett fat. Fika på Österlen var nytt och trevligt! Ett riktigt guldkorn.

Christinehovs slott
Charmigt och kungligt besök i slottet. En av de få slott som uppförts av en kvinna. Christina piper var en av nordens främsta företagare på 1700-talet och drev Alunbruket. På slottet kan du lära dig mer om henne.

Hallamölla vattenfall
Visst är det mysigt med vattenfall oavsett om de är små eller stora. Den här är Skånes högsta vattenfall och är på 23 meter. En mysig pärla i Österlen.

Kivik musteri
Här kan du strosa runt bland äppelträd och lära dig om olika äppelsorter, men även köpa med dig av juice och cider från deras butik. Ett riktigt smultronställe när du behöver en paus. Resan på Kiviks musteri började 1888.

Dag 2 Österlen: Stenshuvud nationalpark

Stenshuvud nationalpark

Stenshuvud nationalpark
Den här dagen strosade vi runt i Stenshuvud nationalpark, som hade flera leder och var väldigt stort. Vi gick den kortare gula leden på cirka 1 km som gick ner till stranden. Sen följde vi den lila leden som gick upp till toppen och den var lite mer krävande och här fick vi se den fina utsikten. Nationalparken är väldigt lummig och grön, jag gillade verkligen att de växte gröna växter på träden, det ser så vackert och sagolikt ut. Efter att vi gått leden ett tag så ändrades skogen till en annan miljö, väldigt sagolikt och massor av träd. I nationalparken får du inte tälta, men det fanns en anvisad plats på den här leden där man kunde tälta. Precis intill nationalparken finns också Kafe Annorlunda där de har en kakbuffé och supergoda räksallader.

Apotekarns är en mysig butik i Österlen
På vägen hem åkte vi förbi Apotekarns och Engelska trädgården. Apotekarns är en mysig liten butik och är känd för de fina mosaikborden. Men det fanns även massor med annat fint inredningsmässigt. Riktigt smultronställe!

Dag 3 Österlen: Knäbäckhusen och creperie

Knäbäckhusen Österlen

Knäbäckhusen
Att ta en vilodag när vi reser runt stad för stad är ett måste och ladda batterierna och vad är bättre i Österlen – tips och smultronställen än att stanna i Knäbäckhusen. Der var ett perfekt mål för det ändamålet, så söta små hus på stengolv och fina rosbuskar som klättrar på de söta stugorna. Strax nedanför fanns den fina sandstranden där barnen badade, missa inte den. När solen gassade för mycket packade vi ihop för att fylla våra magar på creperiet. 

Österlen mat: Franskans creperie

Franskans creperie 
En av mina favoritställen är restaurangen Franskans creperie, förutom att galetterna är matiga och smaker riktigt bra är också inredningen och miljön på detta creperie precis som en sommardröm med pastelliga färger och vita möbler. En riktig pärla som utflyktsmål för sommaren.

Simrishamn
När du ändå är på väg hem ta en visit i Simrishamn centrum och ät en glass på Kagan café med vacker uteservering. Det är också mysigt att bara strosa runt här och kolla in de vackra små husen eller ta en promenad på hamnen.

Dag 4 Österlen: Österlens kryddor lavendelfält

Österlens kryddor
Här på Österlens kryddor finns ett lavendelfält och du kan besöka det och plocka med dig en lavendelbukett. Det är verkligen rogivande att strosa runt i fältet och plocka lavendel. Ett mysigt litet besök som ger minnen. De hade även en egentillverkad glass i saffran som var urgod. 

Backagården
Här är mitt Österlens favorit smultronställe. Det är en så mysig och lummig grön plats att hjärtat värms och ett måste att besöka. Både uteserveringen på trädgården men även det mysiga stora växthuset var underbart. Här kan jag stanna i timmar och bara prata och njuta av miljön och maten som också är riktigt god. 

Dag 5 Österlen: Sandhammaren

österlen tips och smultronstallen: sandhammaren

Sandhammaren bad
En riktigt mysig sandstrand som snabbt blev en favorit hos barnen på grund av de stora vågorna och den lena sanden. Här kan du lätt tillbringa en dag och bara ta det lugnt genom att sola och läsa en bok. Den var väldigt stor också stranden, vilket är ett plus.

Dag 6 Österlen: Ales stenar och Örum 119 

Ales stenar, Kåseberga
Ett besök på Ale stenar som är en skeppssättning och man vet inte exakt varför den är byggd här, men  man tror att det kan vara för att markera solen och orientera sig. Häftigt!

Örum 119 restaurang
En till favorit i Österlen är denna pärla med vacker trädgård och inredning. Även växthuset är väldigt vackert inrett, men blev alldeles för varmt en sommardag som denna. Vi beställde in deras goda pizzor bakade på stenhäll. Det var rätt mycket folk. Efteråt tog vi en god glass och njöt av den i solen. 

Glimmingehus Österlen tips och smultronstallen

Glimmingehus
En vacker medeltida borg för den historiskt intresserade. Väldigt vacker omgivning och kul för barnen.

Fler tips på smultronställen att besöka i Österlen:

Mandelmanns trädgård
Fredrik på Eklaholm

Boende och övernattning i Österlen:

Ystad Saltsjöbad
Hotell Turistgåren Simrishamn
Rörum gårdshotell
Camping i Österlen är också ett alternativ och det finns flera campingar med plats för tält, husbil, stugor och oftast brukar det finnas drop-in platser.

För fler bilder från Österlen besök min instagram with_yasmin

Österlen karta smultronstallen
Österlen smultronställen

Hittade denna fina karta med sevärheter!

Fler restips i Sverige finns här:

Högbo Bruk för den som gillar äventyr – paddla kayak eller åk mtb

Upptäck mysiga Gotland och ät massa god mat

Semestera i härliga västkusten

Fler hemestertips!

Lämna gärna en kommentar om resan nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela resor/ recept uppskattas. <3