Semester på Västkusten med barnen – tips

Min semester på Västkusten med barnen till Lyskile, Fjällbacka och vidare mot Strömstad. Följ med oss på vår roadtrip som turister när vi upplever svensk natur, hittar smultronställen; Västkusten pärlor och saker att göra på vår hemester på västkusten. Semester i sverige med barn!

Semester på Västkusten med barnen
Fjällbacka på Västkusten är magisk vacker

Semester i sverige med barn: Västkustens guldpärlor

På lunchen pratar kollegorna om Smögens goda räkmackor eller hur dialekten i Skåne är. Och jag nickar som om jag vet vad de pratar om. Hur förhåller man sig till något man inte upplevt? Namn och städer vars namn är tomma som ett vitt moln i mitt sinne. Min barndom är fylld med resor runtom i Turkiet med turkisk natur och kultur.  Så för att förstå hur den där räkmackan smakar fick det bli det en semester på Västkusten med barnen, alltså en geografilektion. 

Sevärdheter, sommarpärlor och måsten på västkusten

Lyskile fiskeby

Vi tar oss till Lyskile med färja. Det är en mysig och lugn fiskeby med charmiga låga vita hus på rad. En riktig sevärdhet i Bohuslän. Gatorna är smala, fulla med vackra blommor och det är svårt att inte tycka om den här staden. Det finns även ett hav för bad, men eftersom det är regnigt idag beger sig många som vi till inomhusaktiviteterna.

Havets hus

Vi besöker akvariet Havets hus som är ett riktigt stort akvarium. Vi gick här i många timmar. Det fanns även möjlighet att delta i sälsafari i närheten.

 

Valön i Fjällbacka

Vi fortsätter vår tripp till Fjällbacka. Härifrån den livliga staden tar vi båten till dess kontrast, den lugna ön Valön. Ägarna till vandrarhemmet är trevliga och tillmötesgående. Hotellet är smakligt inrett i romantisk lantlig stil. Vid bryggan leker två barn med orangea flytvästar och fångar kräftor. Vi utbyter lite ord med dem och tar sedan skogsvägen till stranden för att bada. Men det blåser ganska mycket så Vera och Emin plockar snäckor och stenar istället och umgås med varandra på ett sätt jag sällan ser hemma. Kanske är det avsaknaden av all teknik som får dem att slappna av och koncentrera sig i nuet. Härligt är det i alla fall att se deras kärlek närma sig varandra och bilda minnen i deras hjärtan.
 

Capri havsbad i Strömstad

Mot morgonen åker vi till Seläter Camping där vi har hyrt en stuga bland alla husvagnar och tält i Capri naturreservat. Jag förundras över att tälten känns så moderna och praktiska för ett tillfälligt boende. Vi har tur med vädret för idag lyser solen och vi tar det efterlängtade doppet på lena sandstranden i Capri havsbad. Emin gömmer Vera i sanden och hon skrattar. Och vi är inte ensamma här utan både unga och barnfamiljer njuter av den härliga stranden. Det finns även en tennisbana och minigolfbana för de som vill hålla igång eller en kiosk för den som är sugen på en svalkande glass.
 
Mot kvällen spelar vi på minigolfbanan. Emin blir ledsen när han inte lyckas få bollen i hålet. Vera blir ännu mer förtvivlad och lämnar oss för att hoppa på en hoppborg med andra barn. Campingen på Västkusten är barnvänlig eftersom det finns så mycket att göra. 
 

Nordens ark 

Därifrån gör vi ett kort stopp på Nordens Ark också som är en djurpark. Nordens Ark jobbar med bevarande av den biologiska mångfalden. Att låta barnen välja aktiviteter tycker jag är en bra sak för deras självkänsla och lära sig att att ta plats. Emin brukar ofta komma med egna idéer eftersom han är så nyfiken. 
 
Det vi inte hann med under vår semester i sverige med barn och vill se nästa gång är bland annat:
Smögenbryggan med de glada sjöbodarna vid vattnet
Besöka Bohus fästning

Ullared shopping

När vi ändå är i närheten åker vi på vår roadtrip hem förbi Ullared som jag har hört så mycket om. Vi köpte lite leksaker, spel och mjukisleksaker. Jag tyckte inte att det var så billigt, men det är klart är man en storfamilj så lönar det sig nog eller om man ska flytta till nytt boende.
 

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept är uppskattad. <3