Bli friskare med antiinflammatorisk kost

Hur du kan bli friskare med antiinflammatorisk och näringsrik kost. Att byta ut det du äter mot mer näringsrik mat. Så tänk mycket grönt och näringsrikt. Men självklart finns det kost som jag undviker, som är antiinflammatoriskt och tar med det nedan.

Bli friskare med antiinflammatorisk och näringsrik kost
Bli friskare med antiinflammatorisk kost

I april hoppade jag på en kurs i holistisk hälsa som jag har berättat tidigare och har ändrat om mina kostvanor ganska mycket sedan dess. Jag tänkte dela med mig av vad jag har gjort och hur det har förändrat mig.Det vi får lära oss på utbildningen går snarare ut på vad vi kan lägga till i kosten än att ta bort.

Hur du kan bli friskare med antiinflammatorisk och näringsrik kost.

 1. Ät mer grönsaker och bär
  Om du inte är van vid att äta grönsaker kan du alltid börja med att gömma grönsaker i dina juicer och smoothies. Blanda i lite ingefära, ruccola, spenat, persilja, gurka, avokado och bär. Citronvatten är något som ingår i min morgonrutin numera. Protein ser jag till att få i mig genom bovete, quinoa, chia. Men jag äter också fortfarande kyckling och fisk. Fett försöker jag också få i mig genom att hälla olivolja i salladen, ha kokosolja i teet eller gröten. Ekologisk mat är bra ur synpunkten att det inte är besprutat, men det kostar ju mer. Så här får man fundera på vad man vill lägga sina pengar på.
 2. Undvik eller minska på laktos, gluten, socker
  Många av oss går med inflammationer i kroppen utan att veta om det. Jag hade en inflammation i kroppen och gick med en höftskada i fyra år. Det var inte en enda läkare som sa till mig att ändra kosten. Och jag gick till läkaren flera gånger, röntgades, gick till sjukgymnasten och man hittade inget fel. Lösningen var träning sa dem men inget hände trots att jag tränade. Men så fort jag gick över till en antiinflammatorisk kost försvann mina besvär i höften och min hormonella akne minskade.
  Jag är inte jättestrikt här, utan har mer minskat och det har hjälpt mig. Sen kan jag ibland fortfarande äta en pasta, knäckebröd eller en glass på sommaren. Skillnaden är att jag inte äter det lika ofta alls. Vill du återinföra dessa ämnen så gör det med en i taget och känn efter hur din kropp reagerar på dem.
 3. Rör på dig i vardagen och djupandas
  Träna gjorde jag egentligen innan också, så det är inte någon jätteskillnad. Jag brukar oftast springa eller power walka 2 gånger i veckan och yoga 3-4 gånger i veckan. Men djupandningen har verkligen ändrat hur jag mår. Jag känner mig så lugnare. Ni vet den där inre stressen, den känns mycket mer lugn.
 4. Drick mer vatten
  Det här är väl det svåraste för mig. Jag har svårt att dricka vatten och försöker påminna mig själv genom att ha en flaska framför mig. Jag dricker heller inte vatten under måltiden längre, eftersom det påverkar så att magsyran spädes ut och blir på så sätt inte lika sur. Jag har också helt slutat med kolsyrat vatten då det är basiskt och stör magsyran.
 5. Kosttillskott
  Jag har börjat med kosttillskott och tar nu basnäring, omega 3, magnesium och probiotika under en period tills min läckande tarm läker.

Det var det jag kan komma på. 🙂 Fråga gärna om ni undrar något!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3