Högbo Bruk – tips på aktiviteter med barn

Välkommen till Gästriklands friluftsmecka om ni gillar ni äventyr och att testa nya aktiviteter på semestern. Åk på familjeäventyr en helg och besök Högbo Bruk i Gästrikland. Här har Sandviken kommun gjort en satsning och det finns väldigt mycket saker att göra såsom fina mountain bike leder, mysig miljö för paddling runt sjöarna, golfbanor, skidspår för längdskidåkning, vandring på Gästrikeleden och även fina gröna områden att ta lugna stunder för den som bara vill ta med sig filten för en picknick och bada.  

Aktiviteter Högbo Bruk
Aktiviteter på Högbo Bruk
Börja cykla mtb med barn i Högbo

Att göra i Högbo Bruk – sevärdheter och måsten

Högbo Bruk togs över avd Sandvik kommun 1913 med syfte att utveckla kultur- och friluftsupplevelser. Vi åkte på en roadtrip resa till Högbo från Stockholm med syfte att fira midsommar och testa på olika friluftsaktiviteter. Här finns allt för sportfantasten, vid ingången möttes vi av stora paddelbanor. Det finns även en äventyrsbana att klättra på. På vintern har Högbo även 5 km konstsnö spår för längdskidåkning, kanske ett tips att kolla upp inför jullov eller sportlov då dem öppnar redan i november.

Mtb cykling och outdoor i Högbo Bruk

MTB banorna är jättebra här och totalt är det 15 stycken. Mtb-lederna i Höbo bruk finns både för nybörjaren och till elit veteranen som tränar inför lopp. Det går att låna cyklar och hjälm på plats och det finns även kartor över mtb vägarna.

Vi åkte på blå leder, som är för nybörjare, eftersom vi åkte hela familjen. Leden Tompa, som vi åkte går ihop med en svårare röd led på vissa ställen och där är den lite mer teknisk med trädstammar och stenar på vägen. Så för ett barn som cyklar första gången kan den vara lite ovan första dagen. Blå led Moberg var mycket enklare, rak grusväg utan större hinder och dubbelsidiga spår (double-track) så att det inte blir alldeles för trångt. Det fanns även ett teknikområde för att öva och ha lite kul.

Tips för den som är ny på mtb och lära sig så har friluftsfrämjandet bra kurser, både för barn och vuxna.

Paddling i Högbo bruk

Här i Högbo kan du hyra både kanot och kajak. Området var mysigt och det fanns färdiga rutter som man kunde följa. Svårighetsgraden kunde bestämmas beroende på erfarenhet. Vi tog den kortare rutten på 2 timmar och pausade på en mysig ö för att bada och vila. Kan det bli mer sommar idyll att vila på stenar uppvärmda av solen?

Golf i Högbo Bruk

Här finns golfbana med 27 hål i vacker natur.

Mat och fik i Högbo bruk

Vi besökte Högbo Bruk under Midsommar. Bruket har vackra fina gamla hus med metalldetaljer. I bruket finns gamla hantverkare som smed, glasblåsare. En av de finare sevärdheterna är Högbo Qvarn, som ligger vid ån och här kan du sitta och fika en eftermiddag. 

Grönområden att vandra i

Lite längre ner finns det jättefina grönområden runt vattnet där vi satt och bara myste en halvdag. Naturen och miljön hjälper verkligen till att slappna av och släppa tankarna. Jag såg även ett stort glampingtält här som man kan övernatta i.

Badet

Vid närheten av kiosken så finns ett badställe där du kan sitta och ta det lugnt. Det var verkligen mycket folk här.

Dammsjön runt

Är du istället sugen på att röra på dig och utforska området, så kan du ta en kortare promenad runt Dammsjön som är cirka 3,5 km.  

Boende på Högbo brukshotell

Högbo Bruks hotell har fått pris för sin hållbarhet och närproducerat mat. Det som jag gillade mest med hotellet var inredningen, både loungen och restaurangen var väldigt fint. Det fanns även ett vandrarhem som var väldigt billigt här, men det var fullbokat när jag kollade till midsommar.

Spa på Högbo brukshotell

Längst ner i hotellet så fanns ett spa och den är under renovering. Den var ganska liten och flera personer var där. Den var definitivt mysig. Närproducerat och white guide restaurang
Vi åt kvällsmål första dagen och den var ok. Jag och sonen åt pastan med primörer. Pastan var god med primörer. Dottern tog pannkaka och både grädden och sylten var extra god tycker hon. Frukosten erbjöd mycket, det fanns hembakt bröd och hemgjord sylt, vilket är ett plus. Det fanns även våfflor, yoghurt och müsli, ägg och omelett, smoothie, juicer och shots, croissant och olika fruktsorter. Att det fanns ganska mycket val är bra.

Boendet på Högbo brukshotell

När jag bokade boendet var det inte tydligt att jag bokade en stuga som låg långt bort från huvudannexet. Det kunde ha varit lite tydligare tycker jag. Själva stugan kanske är mysig på vintern när man åker skidor, men så här sommartid vill man vara i hotellet.

Helhetsupplevelsen var bra på Högbo Brukshotell. Servicen var kanske något under medel. En året runt friluftscenter som jag definitivt kommer återvända till. Nyfiken både på golfbanorna, äventyrsbanan och skidspåren.

Fler semestertips i Sverige:

Upptäck mysiga Gotland och ät massa god mat

Semestera i härliga västkusten

Följ även min instagram för tips om både mat och resor och se fler bilder där:

With yasmin instagram