Högbo Bruk – aktiviteter med barn

Välkommen till Gästriklands friluftsmecka om ni gillar ni äventyr och att testa nya aktiviteter. Gå på äventyr en helg och besök Högbo Bruk i Gästrikland. Här har Sandviken kommun gjort en satsning och det finns väldigt fina mountain bike leder, mysig miljö för paddling runt sjöarna, golfbanor, skidspår för längdskidåkning, vandring på Gästrikeleden och även fina grön områden att ta lugna stunder för den som bara vill ta med sig filten för en picknick och bada.  

Aktiviteter Högbo Bruk
Aktiviteter Högbo Bruk
Börja cykla mtb med barn

Högbo Bruk togs över avd Sandvik kommun 1913 med syfte att utveckla kultur- och friluftsupplevelser.

Högbo bruk mtb och outdoor

MTB

Mtb-lederna i Höbo bruk finns för nybörjaren och till elit veteranen. Det går att låna cyklar och hjälm på plats och det finns såklart även kartor över mtb vägarna.

Vi åkte blå leder, eftersom vi åkte hela familjen. Tompa, som vi åkte går ihop med en röd led på vissa ställen och där är den lite mer teknisk med trädstammar och stenar. Så för ett barn som cyklar första gången kan den vara avskräckande första dagen. Blå led Moberg var mycket enklare, rak grusvägen utan större hinder och dubbelsidiga spår (double-track) så att det inte blir alldeles för trångt.

Personalen på outdoor var väldigt unga och inte alla var insatta i frågor som jag ställde. Kanske var det sommararbetare så det är väl bra att de får erfarenhet och ok. Men kanske att någon mer kunnig borde funnits till hands.

Paddling

Här kan du hyra både kanot och kajak. Området var mysigt och det fanns färdiga rutter som man kunde följa. Svårighetsgraden kunde bestämmas beroende på erfarenhet. Vi tog den kortare rutten på 2 timmar och pausade på en ö för att bada och vila. Kan det bli mer sommar idyll?

En sämre upplevelse var kanske när vi bokade paddling att vi fick vänta i 45 minuter på att få en båt för att det var flera som bokat samtidigt. Ingen som kom fram och berättade att vi behövde vänta eller frågade vad vi behövde hjälp med. Tänk om vi hade planerat dagen och då inte hunnit med nästa aktivitet. Nu hade vi tid som tur var.

Mysigt café Högbo Qvarn

Vi besökte Högbo Bruk under Midsommar. Bruket har vackra fina gamla hus med metalldetaljer. I bruket finns gamla hantverkare som smed, glasblåsare. En av de finare sevärdheterna är Högbo Qvarn, som ligger vid ån och här kan du sitta och fika en eftermiddag. 

Grönområden 

Lite längre ner finns det jättefina grönområden runt vattnet där vi satt och bara myste en halvdag. Naturen och miljön hjälper verkligen till att slappna av och släppa tankarna.

Badet
Vid närheten av kiosken så finns ett badställe där du kan sitta och ta det lugnt. 

Dammsjön runt
Är du istället sugen på att röra på dig och utforska området, så kan du ta en kortare promenad runt Dammsjön som är ca 3,5 km.  

Högbo brukshotell

Högbo Bruks hotell har fått pris för sin hållbarhet och närproducerat mat. Det som jag gillade mest med hotellet var inredningen, både loungen och restaurangen var väldigt fint. Hotellet är ganska litet, så utrymmet som delas med andra är trångt. 

Spa
Längst ner på botten så fanns ett spa och den är under renovering, vilket behövs. Den var väldigt liten och flera personer trängdes om utrymmet. 

Närproducerat och white guide restaurang
Vi åt kvällsmål första dagen och den var inte något speciellt. Jag och sonen åt pastan med primörer. Innan jag tog den frågade jag personalen vid baren som man beställde av vad jag skulle välja och hon var inte till jättestor hjälp.

Pastan var inte heller något speciellt i smaken, det var pasta och så primörer. Dottern tog pannkaka och både grädden och sylten var extra god tycker hon.

Frukosten erbjöd mycket, det fanns hembakt bröd och hemgjord sylt, vilket är ett plus. Det fanns även våfflor, yoghurt och müsli, ägg och omelett, smoothie, juicer och shots, croissant och olika fruktsorter. Att det fanns ganska mycket val är bra, däremot kan jag inte säga att smaken var något speciellt. Det var gott men inte waow. 

Boendet

När jag bokade boendet var det inte tydligt att jag bokade en stuga som låg långt bort från huvudannexet. Själva stugan kanske är mysig på vintern när man åker skidor, men så här sommartid luktade den väldigt dålig och kändes unken. Vi hade fått en extrasäng, och den var inte bäddad. 

Receptionen

När jag ställde frågor till receptionen som vad som ingår i mitt hotellpaket, om fika ingår kunde flera inte svara och behövde kolla upp det. Det fanns inte många paket, så det borde inte vara så svårt att hålla reda på det. Fikat var också väldigt dyrt, när det var några muffinsar, kakor och fruktsallad. 

Service
Servicen var inte något anmärkningsvärt. Personalen kändes inte engagerade och inte så välkomnande. Kommunikationen var bristfällig och även informations utlämnandet. 

En året runt friluftscenter som jag definitivt kommer återvända till. Nyfiken både på golfbanorna, äventyrbanan och skidspåren.