Nu närmar sig julen och med den alla mysiga traditioner som finns omkring den. Lussebullar, julkalendrar och tomtar. Dessa saftiga lussebullar med doft av saffran bakar jag ibland.

Lussebullar bakades varje jul hemma när jag var liten.
Lussebullar
Portioner: 30 st
Ingredienser
- 50 g jäst
- 175 g smör
- 2 påsar saffran à 1/2 g
- 2 dl socker alt. björksocker
- 5 dl havremjölk
- 1/2 tsk salt
- ca 1 1/2 l vetemjöl 1 1/2 l motsvarar 900 g
- Till pensling och garnering: ägg& russin
Instruktioner
- Börja med att smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet och rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.