Grönkål har växt de senaste åren och den passar speciellt bra till julen. Grönkålspaj går enkelt att göra glutenfri genom att byta ut mjölet i pajdegen.
Glutenfri paj deg
Du kan antingen använda en mjölmix eller byta ut till mandelmjöl. Prova att byta ut vanligt vetemjöl mot ett glutenfritt mjöl exempelvis mandelmjöl (2 dl) och kokosmjöl (0,5 dl), ta mindre smör (50 gr) och lägg i lite fiberhusk (1 msk), vatten (1 msk) och 1 ägg så får du en glutenfri paj.
Pajer är något som jag tycker väldigt mycket om för att det är enkelt att laga och passar bra till buffén eller piknicken när fler ska äta tillsammans. Du kan variera innehållet, i denna grönkålspaj har jag använt getost men det går också bra med ädelost. Toppa sen med goda valnötter så får du fram julkänslan.
Grönkålspaj glutenfri
Ingredienser
- 3 dl glutenfri mjölmix ex. lailas
- 125 g smör
- 1 msk vatten iskallt
- 1 tsk salt
Fyllning
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- 200 g grönkål
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g getost
- 1 dl valnötter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg.
- Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
- Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
- Hacka grönkålen. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek grönsakerna i rapsolja i 2 minuter.
- Ställ åt sidan och låt svalna något. Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
- Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen. Smula över getosten och valnötterna.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda pajen i ungefär 40 minuter tills den har fått fin färg.
Se recept med glutenfri pajdeg på krämig kycklingpaj.