Gräddig kycklingpaj i vacker form

Gräddig kycklingpaj fastnade jag för när jag lagade den vid första försöket. Smakerna av röd paprika, stekt varm och saftig kyckling, champinjoner med grädde i umami smak som gosas ihop i en paj är helt oslagbar. Prova det här reeptet!

Gräddig kycklingpaj

Gräddig kycklingpaj

Här kommer ett recept på världens godaste kycklingpaj. Jag brukar oftast laga krämig kycklingpaj till många personer på bufféer men det går ju lika bra som vardagsrätt. Bara frysa in överblivna rester av pajen så blir det matlåda till jobbet. Att det är så många grönsaker i den här pajen gör den till en nyttig och näringsrik rätt. Den här kycklingpajen är utan ägg, men vill du ha den helt vegansk får du också ersätta grädden med ett växtbaserat alternativ. Jag har använt grillad kyckling i receptet för kycklingpaj, men du kan också steka den hemma själv. 
 
Glutenfritt pajdeg
Prova att byta ut vanligt vetemjöl mot ett glutenfritt mjöl exempelvis mandelmjöl eller kikärtsmjöl, ta mindre smör och lägg i lite fiberhusk och 1 ägg så får du din glutenfria pajdeg. Dessutom blir degen mer näringsrik när du använder mjöl på nötter eller kikärtor. Våga experimentera i köket, och ta små steg mot ett hälsosammare liv. 

Gräddig kycklingpaj

Väldigt god och krämig kycklingpaj.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Keyword: Paj
Portioner: 6 pers

Ingredienser

Pajdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör kallt
  • 2-3 msk vatten

Fyllning:

  • En stekt eller färdiggrillad kyckling
  • 1 stor purjolök
  • 1 röd paprika
  • 100 gr champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • Salt Peppar

Instruktioner

  • Blanda samman ingredienserna till pajdegen, låt vila 30 minuter i kylskåp.
  • Skär eller dela kycklingen i småbitar. Skiva purjolöken, paprika och champinjonerna.
  • I en stekpanna smält lite smör och fräs svamp, purjolök och paprika tills de mjuknar. Strö på vetemjölet och rör om. Späd ut med grädde och rör runt. Krydda med salt, peppar och koka i cirka 5 minuter. Blanda ner kycklingköttet i stuvningen och koka lite till. Ta åt sidan och låt den svalna.
  • Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel för att förhindra luftblåsor och att pajdegen reser sig vid förgräddningen. För att undvika att kanterna sjunker kan du testa att ha pajskalet i kylen så att den stelnar innan du gräddar den. Förgrädda i cirka 10 minuter 200 grader.
  • Häll kycklingfyllningen i pajskalet och jämna till den. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Smaklig måltid.

Om du gillar gräddig kycklingpaj prova:
Quesadilla med kyckling och paprika