Gräddig kycklingpaj med champinjoner och paprika

Pajer är underskattat! Gräddig kycklingpaj med champinjoner och paprika är en smakrik paj som jag fastnade för när jag lagade vid första försöket. Smakerna i fyllningen av söt röd paprika, stekt varm och saftig grillad kyckling, champinjoner med grädde i umami smak som blandas ihop i denna paj är helt oslagbar. Vissa smaker är bara oemotståndliga att du måste prova det här receptet på krämig kycklingpaj!

Gräddig kycklingpaj
Krämig kycklingpaj

Recept på världens godaste kycklingpaj

Jag brukar oftast laga krämig kycklingpaj när jag har många gäster på besök till festbufféer, men det går ju lika bra att äta paj som vardagsrätt. Du kan bara frysa in överblivna rester av pajen så blir det en god matlåda till jobbet. Att det är så många grönsaker i den här pajen gör den till en nyttig och näringsrik rätt. Kycklingpajen är utan ägg, men vill du ha den helt vegansk får du ersätta grädden med ett växtbaserat alternativ. Jag har använt grillad kyckling i kycklingpaj receptet, men du kan också steka den hemma själv vilket är bättre. 

Nyttig pajdeg till krämig kycklingpaj

Prova att byta ut vanligt vetemjöl mot ett glutenfritt mjöl exempelvis mandelmjöl (2 dl) och kokosmjöl (0,5 dl), ta mindre smör (50 gr) och lägg i lite fiberhusk (1 msk), vatten (1 msk) och 1 ägg så får du din glutenfria pajdeg. Dessutom blir degen mer nyttig och näringsrik när du använder mjöl på nötter. Våga experimentera i köket, och ta små steg mot ett hälsosammare liv. Jag brukar handla dessa produkter på Bodystore.
Lär dig göra kycklingpaj – steg för steg youtube video
kycklingpaj-recept
Skriv ut receptet
5 from 1 vote

Gräddig kycklingpaj

Väldigt god och krämig kycklingpaj.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Keyword: Paj
Portioner: 6 pers

Ingredienser

Pajdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör kallt
  • 2-3 msk vatten

Fyllning:

  • En stekt eller färdiggrillad kyckling
  • 1 stor purjolök
  • 1 röd paprika
  • 100 gr champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • Salt, peppar, färsk basilika Peppar
  • 1 dl riven ost

Instruktioner

  • Blanda samman ingredienserna till pajdegen, låt vila 30 minuter i kylskåp.
  • Skär eller dela kycklingen i småbitar.
  • Skiva purjolöken, paprika och champinjonerna.
  • Smält smör i en stekpanna och fräs svamp, purjolök och paprika tills de mjuknar i cirka 5 minuter. Strö på vetemjölet och rör om. Späd ut med grädde och rör runt. Krydda med salt, peppar och koka i cirka 5 minuter. Blanda ner kycklingköttet i stuvningen och koka lite till, cirka 5 minuter. Ta åt sidan och låt den svalna.
  • Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel för att förhindra luftblåsor och att pajdegen reser sig vid förgräddningen. För att undvika att kanterna sjunker kan du testa att ha pajskalet i kylen så att den stelnar innan du gräddar den. Förgrädda i cirka 10 minuter 200 grader.
  • Häll kycklingfyllningen i pajskalet och jämna till den. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Smaklig måltid.

Om du gillar krämig kycklingpaj prova:
Quesadilla med kyckling och paprika