Världens godaste lax i ugn – lax på spenatbädd

Världens godaste lax i ugn är en enkel och god vardagsrätt. Med bara ett fåtal ingredienser lagar du denna goda middag. Och rätten gör sig själv egentligen, du lagar fryst lax i ugn så är det klart.

Världens godaste lax i ugn
Världens godaste lax i ugn
Steg-för-steg-video: Världens godaste lax i ugn

Världens godaste lax i ugn med sås

Den här rätten har jag gjort länge, det är världens godaste lax i ugn med krämig sås. Jag tycker att den är supergod, krämig lax och enkel är den att tillaga också. Laxens tid i ugnen ungefär 15-20 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C. Det som gör laxen så god är såsen av grädde och spenat som får gosa ihop sig med laxbitarna. Du kan byta ut grädden mot creme fraiche om du har det hemma. Ovanligt nog gillar båda barnen denna mat här hemma. 

Fryst lax i ugn eller färsk? 

Det är här det är lite svårt. Odlad lax innehåller bekämpningsmedel och vild lax får i sig gifter från vattnet, så det är lite som hönan eller ägget. En annan aspekt till att vi bör äta mindre lax är också att fiskarna börjar bli utrotade.
Om du ändå vill äta lax så välj MSC-märkt lax när du ska äta. Se också Naturskyddföreningens fisklista för att se vilka fiskar som är ok att laga lax med. Om du lagar färsk laxfilé eller fryst laxfilé i ugn gör nog detsamma.

Lax recept med Omega-3

Omega-3 är viktigt för hälsan då de är med i inflammatoriska processer i kroppen. På senare århundraden har vi ätit mer socker mer fett och det har ökat inflammationer i vår kropp och bidragit till feta och kroniska sjukdomar. Billiga hushållsoljor som solrosolja har också gjort att vi fått i oss mer omega-6, och det har stört balansen med omega-3 som är superviktig. Du kan kolla upp balansen på Zinzino, det har jag gjort för att se hur jag låg. Och använd hellre kallpressad olivolja och rapsolja. Du kan också få i dig omega-3 genom valnötter, makrill eller lax. Jag tar omega-3 Super EPA från Thorne som kosttillskott för att försäkra mig om att jag får i mig det dagligen.

Krämig lax med spenat

Vardagsrätt nummer ett.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 400 gram spenat färsk
  • ca 400 g laxfilé
  • 3 dl matlagningsgrädde eller växtbaserat alternativ
  • Salt citronpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta fram en rymlig ugnssäker form och häll olja i botten. Skölj spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen.
  • Lägg laxen ovanpå spenaten. Strö over salt och citronpeppar. Häll matlagningsgrädden över spenaten.
  • Låt den lagas i ugnen cira 15 minuter eller tills innertemperatur är på 56°C. Servera med havreris.

Om du gillar denna prova hemgjorda fiskpinnar!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3