Mysiga parken Hagaparken – Stockholmstips

Följ med mig på en runda genom mysiga Hagaparken, så tipsar jag om bra caféer och matställen. Idag är det soligt väder och perfekt för en promenad i Hagaparken som ligger intill Brunnsviken i Solna.

Mat och fika i Hagaparken

Mat och fika i Hagaparken

Koppartälten i Hagaparken till vänster är charmiga. Till höger Vasaslätten och gräsmattan mittemot den.
hagaparken2
Restaurang Haga Forum till vänster. Till höger högst upp tennisbanan. Under butiken i Fjärlishuset.
hagaparken3
 

Utflykt i Stockholm till Hagaparken

Hagaparken är en del av den kungliga nationalstadsparken och är kanske Sveriges främsta exempel på en ”engelsk park”. Stora gräsytor, halvöppna hagar blandat med skogspartier som karaktäriserar Hagaparken. Vi börjar med att gå in genom de norra grindarna och passerar de charmiga Koppartälten. Tälten är så färgglada att jag känner mig i som i en annan del av världen. Dem passar väldigt bra in där i parken, som en slags mittpunkt framför den stora öppna gräsmattan. Koppartälten byggdes 1790 av Gustav III och fungerade på den tiden som boende för militären. Gustav III var kung från år 1746 fram till år 1792. Arkitekten var Louis Jean Desprez.
I Koppartälten finns det ett parkmuseum och ett café. En varm dag som idag sitter folk på uteserveringen där det finns flera träbänkar och bord. Passa på att gå in i museet som inte kostar något och lär dig mer om Hagaparken. Sedan kan du fika eller sätta dig på gräsmattan om du har picknickkorg med dig. På sommaren är det vanligt att flera kommer hit och har piknick och det hålls även en hel del event här. 

Fin café i Hagaparken med utsikt

Fortsätter man längs stigen vid vattnet kommer man efter cirka 15 minuter fram till ett annat café som heter Vasaslätten. Dem har en alldeles egen jättegod vetebulle som är värd att smaka. Och utsikten slår det mesta, med sjön framför. Så sätt dig ner och ta dig en kopp kaffe och bulle och njut av Stockholm på sommaren. När du känner dig färdig så kan du fortsätta vägen nedåt mot södra grindarna.
 
Började du promenaden tidigt är det bra. För då kan du ta en brunch på populära Haga Forum. Och utbudet är bra och lockande. Har du tur får du plats ute. Precis bredvid finns det två tennisbanor och själv älskar jag att stå och titta på det härliga spelet. Dock tycker jag det är svårare att spela tennis ute, föredrar innebanor. 

Besök mysiga fjärilshuset i Haga

Om du vid Koppartälten inte känner för att gå så långt kan du istället gå mot andra hållet. Bakom tälten finns nämligen det fina Fjärilshuset. Här inne kan man börja med att ta en runda och titta på de vackra fjärilarna och sedan gå runt i butiken. Jag vet att flera också tar fina bilder i Fjärilshuset exempelvis är det en bra punkt för bröllopsfotografering eftersom det är så grönt inne. Idag finns även Haga akvarium här med fiskar. Efter besöket kan du äta lunch eller fika i caféet.
 
Är du på riktigt gå humör kan du göra som vi gjorde och fortsätta från södra grindarna till Sveavägen. Där finns bland annat olika restauranger, för oss blev det Mc Donalds hihi. 
 

Bonus i närheten:

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3

Läs mer om mina hemestertips!