Red velvet cake med frosting

Red velvet cake är en vacker tårta att beskåda och är en mjuk tårta med frosting emellan tårtlagren. Flera som jag bjöd den på tyckte att den smakade gott och undrade hur det kom sig att den är röd i färgen. Denna saftiga tårta är ett amerikanskt bakverk. Kakans röda färg berodde från början på en kemisk reaktion som uppstod när filmjölk, vinäger och kakao blandades. För att förstärka färgen tillsätter man röd karamellfärg. Dekorera den med finriven choklad och imponera på gästerna med något nytt!

Red velvet cake med frosting
Red velvet cake

Hur du får en mjuk kaka

1. Testa med att byta ut en del av smöret mot olja, det kan ge en saftigare och lättare kaka.
2. Se till så att du inte har för hög värme i ugnen, det kan göra sockerkakan torr om den lagas för snabbt.
3. Sikta i mjöl och bakpulver för att slippa klumpar och få en jämnare smet.
4. Låt kakan vila i formen innan du serverar den.

Recept red velvet cake med frosting

Recept: Från de fina systrarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Red velvet cake

Ingredienser

  • 3 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl filmjölk
  • 1 msk vitvins­vinäger
  • 1 dl raps- eller
  • solrosolja
  • 1 –2 msk röd karamellfärg
  • ev hallon eller andra bär till garnering
  • Cream cheese-glasyr
  • 400 g philadelphiaost eller annan cream cheese
  • ca 3 dl florsocker

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
  • Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.
  • Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Skär kakan i tre delar och bred glasyren på den undre delen. Lägg försiktigt på den andra delen och bred glasyr även på den. Lägg på den översta delen och bred resten av glasyren över hela kakan.

Fler tårtor hittar du här!

Lämna gärna en kommentar eller recension med stjärnorna om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3