Idag bjuder jag på en adventskaka med saffran och nötter, som inte är så svår att göra men som är lite av det där extra. Jag brukar alltid plocka med mig receptblad när jag handlar mat och det här är från ICA.

Adventskaka med saffran och nötter
Recept Adventskaka med saffran och nötter
Ingredienser
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker eller brun farin
2 tsk vaniljsocker
175 g margarin eller smör
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker eller brun farin
2 tsk vaniljsocker
175 g margarin eller smör
2 ägg
Saffranskräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1/2 g saffran
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 äpplen 600 g
2 dl blandade nötterGör så här
1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
3.Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
4.Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
5.Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.
4 äpplen 600 g
2 dl blandade nötterGör så här
1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
3.Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
4.Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
5.Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.
Källa recept: ICA
Det här lät verkligen supergott! Ska nog ta o testa den…
Ser ut som ni hade det gott och trevlig! Nä, snön får gärna vänta ett tag men min dotter säger likadant, hon längtar 😉
gud så gott det ser ut 🙂 Ja nu börjar vi nog köra igång med allt som hör julen till kan jag tänka mig 🙂
Testa den Elisabet 🙂
Tack Martina var verkligen mysigt.
Eller hur Stina, jag blev chockad när jag kom o möttes av julpynt i arlanda häromdan.
Vilket härligt dukat bord. Kakan låter jättemumsig.
Låter himla gott, gillar saffran i kakor så denna kaka passar mig perfekt 🙂
Paj tarifinide istiyoruuuuuz:))
Tack, det här är en favorit hos oss så prova den gärna.
Vad gott det lät med saffranskräm! Kul att du bjuder på adventskaka redan nu 🙂 längtar till adventstider och den här får mig att längta ännu mer.
Hej Erka den är köpt längesen från Duka av märket Bodum. 😉
Hej,
jag undrar vart du köpt te-kokaren med ljus undertill?
Tack för detta. Jag gjorde kakan förra året och skulle göra den i år igen men fann ej receptet. sökte på ICAs sida men den fanns ej kvar. Blev glad att jag hittade den. Ha en härlig JUL Tina