Till fikat blev det krämig jordgubbspaj idag, vilket jag brukar baka ofta här hemma. Paj är så gott och smälter i munnen samtidigt är det väldigt enkelt. Den här pajen bakas med creme fraiche och blir därför väldigt krämig.
Krämig jordgubbspaj med frysta jordgubbar?
Frysta bär går precis lika bra att använda i bakning som färska bär. Det är till och med lättare att använda frysta eftersom du kan förvara dem i frysen. Importerade hallon är bra om du kokar så att viruset dör, enligt Livsmedelsverket, men jordgubbar finns det inga råd om.
Jordgubbar näring
- Jordgubbar är näringsrika och innehåller bra vitaminer, mineraler och kostfibrer. Bland annat C-vitamin och antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidation. Mer färg desto mer antioxidanter. De innehåller järn.
- Innehåller fenoler som hämmar inflammation.
- Är kalorisnåla.
- Rik på folsyra som är viktigt för fostrets utveckling hos gravida.
Krämig jordgubbspaj
Ingredienser
- 150 g smör
- 3 dl mjöl
- 1 dl socker el sötrströ
- 2 tsk bakpulver
Fyllning
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl frysta bär ex. jordgubb, hallon, rabarber
- 2 tsk vanillin
- 1/2 dl strösocker
- 1 st ägg
Instruktioner
Pajdeg:
- Börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan.
- Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
- Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en springform med löstagbar botten.
Fyllning:
- Blanda ihop fyllningen utom bär. Lägg creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
- Lägg först bär över de ogräddade pajskalet och häll sedan över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.
Om du gillade krämig jordgubbspaj så prova krämiga pajen Key lime pie!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Fick nästan lite sommarlängtan där när jag såg att det var jordgubbar i. 🙂
Ser väldigt gott ut.
Hej. Tycker du ska förlägga dina bakverk hemma hos mamma,så jag får känna den underbara doften i alla fall! Tala om sommaren . Åh vad jag längtar efter den.Kram Ami.Liljegren
Erika: Åhh vad härligt. Det tänkte inte jag på 🙂
Ann-marie: Det händer att jag bakar där också, gjorde en cheesecake där förra veckan. Kännde du inte doften, då får jag komma in med den nästa gång. 🙂 Jag längtar också till sommaren, då ses man ju också mer. Och så är det så trevligt att få prata med dig på trädgården 🙂 Kram.
Så mumsigt med jordgubbspaj, påminner verkligen om sommaren då, kan inte bli bättre 🙂