Krämig jordgubbspaj

Till fikat blev det krämig jordgubbspaj idag, vilket jag brukar baka ofta här hemma. Paj är så gott och smälter i munnen samtidigt är det väldigt enkelt. Den här pajen bakas med creme fraiche och blir därför väldigt krämig.

Krämig jordgubbspaj

Krämig jordgubbspaj med frysta jordgubbar? 

Frysta bär går precis lika bra att använda i bakning som färska bär. Det är till och med lättare att använda frysta eftersom du kan förvara dem i frysen. Importerade hallon är bra om du kokar så att viruset dör, enligt Livsmedelsverket, men jordgubbar finns det inga råd om.  

Jordgubbar näring

  • Jordgubbar är näringsrika och innehåller bra vitaminer, mineraler och kostfibrer. Bland annat C-vitamin och antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidation. Mer färg desto mer antioxidanter. De innehåller järn.
  • Innehåller fenoler som hämmar inflammation.
  • Är kalorisnåla.
  • Rik på folsyra som är viktigt för fostrets utveckling hos gravida.

Krämig jordgubbspaj

Course: Efterrätt
Keyword: Paj

Ingredients

  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl socker el sötrströ
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl frysta bär ex. jordgubb, hallon, rabarber
  • 2 tsk vanillin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 st ägg

Instructions

Pajdeg:

  • Börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan.
  • Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
  • Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en springform med löstagbar botten.

Fyllning:

  • Blanda ihop fyllningen utom bär. Lägg creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
  • Lägg först bär över de ogräddade pajskalet och häll sedan över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.

Om du gillade krämig jordgubbspaj så prova krämiga pajen Key lime pie!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3