Dadelkaka med kolasås – glutenfri

Dadelkaka med kolasås på lyxiga medjool dadlar är förmodligen den saftigaste mjuka kaka du någonsin bakat. Kakan får sin saftighet av dadlarna och smaken av dadlarna och kryddorna i kakan för tankarna till högtider, förmodligen därför man bakar dadelkaka under ramadan och jul. Som om det inte var nog toppas den med en seg karamelliserad kolasås, som får munnen att jubla.

Dadelkaka med kolasås - glutenfri
Glutenfri dadelkaka med kolasås

Vad är dadelkaka med kolasås?

Dadelkaka är som du hör på namnet en mjuk kaka som får sin saftighet av dadlar. Jag bakade min dadelkaka utan mjöl och socker. För att få glutenfri mandelkaka använde jag kokosmjöl, men du kan också använda mandelmjöl som brukar funka fint i mjuka kakor. Dadlarnas mixas till en puré och blandas i smeten, ett väldigt enkelt recept att baka. Kolasås görs genom att grädde, socker och sirap får koka ihop till en härlig seg kolasås massa. Blir du över kolasås kan du använda den till annat som exempelvis över en raw glass.

Bakverk med dadlar

Dadlar är mjuka i sig och ger en saftighet i kakor. Du kan baka allt ifrån mjuka kakor, kladdkakor, småkakor, smoothies till rawbollar med dadlar. Pröva att lägga i några dadlar och märk hur saftig och god den blir. Här är några bakverk med dadlar som jag bakat:
Raw saffransbollar
Bliss balls bollar
Chokladbollar
Dadelbollar

Är dadlar nyttigt

Dadlar är rika på socker, men har ändå ett lågt glykemiskt index. Dadlar innehåller kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber. Medjool dadlar med karamellsmak är svårast att odla och därför dyrast. Fibrerna i dadlar är bra för matsmältningen och bidrar till mättnad.

Dadelkaka med kolasås glutenfri

En saftig mjuk kaka på dadlar.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Keyword: glutenfri, Ramadan
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 300 gram medjool dadlar
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 150 gram smör rumsvarmt
  • 2 dl kokossocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel

Kolasås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl kokossocker
  • 1 msk smör

Instruktioner

  • Ta ut kärnorna från dadlarna och häll kokt vatten över dadlarna i en kastrull och vänta lite tills de mjuknar. Koka upp dadlarna under cirka 5-8 minuter på medelvärme. Ta av den från spisen och lägg i bakpulvret och rör om. Detta steg gör vi för att dadeln ska finfördelas mer. Och sist kör du massan med en handmixer till en puré.
  • Mixa det mjuka smöret med socker till en slät krämig konsistens.
  • Lägg i ett ägg i taget och rör om till de går in i smeten. Addera sedan dadelpurén och rör om med en slev.
  • Lägg i mjöl, bakpulver, kanel lite i taget i smeten och rör om till du får en jämn smet. Häll över smeten i en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper.
  • Grädda kakan i 30-40 minuter tills den är färdig.
  • Kolasås:
  • Blanda grädde, socker och sirap och låt koka upp och rör om, låt den sedan sjuda i cirka 20 minuter tills den får en tjockare konsistens. På slutet lägg i en klick smör och blanda runt. Det gör inget om den inte blir jättetjock, utan den blir trögare sen när den kallnar.