Kakor med äpple & kanel (Kurabiye)

Spröda mumsiga kakor med äpple & kanel som du bara måste baka. Kakor med äpple & kanel (Kurabiye) är en av mina favoritkakor från Turkiet och man brukar bjuda dessa till fikat. Äpple och kanel är en utmärkt kombination, som gör småkakorna saftiga inuti och degen är frasig och seg utanpå. Servera kakan till kaffet eller teet.

Kakor med äpple
Kakor med äpple

Baka kaka grundrecept

Att baka småkakor är egentligen enkelt och går snabbt. Följ grundreceptet för mördeg på smör, socker och mjöl och tillsätt de smaker du vill. Det här receptets kakdeg är lite annorlunda, se nedan, och kakorna är fyllda med den goda saftiga fyllningen av äpple, kanel och hasselnötter. Äpple och kanel är något jag förknippar med svenska smaker, så även om denna kaka äts i Turkiet så tycker jag den passar väldigt bra i det svenska köket. För att lyckas med detta recept är det viktigt att tillsätta lite mjöl i taget till degen och så fort den släpper kanterna låta degen vila i en halvtimme i kylskåp. Smöret och ägget ska vara rumsvarmt, yoghurten behöver vara kall. Låt de inte gräddas för länge, utan ta ut så fort de får färg under.

Småkakor till kaffet

Om du som jag älskar att ha en liten kaka till kaffet, teet matchalatten, så kan det vara kul att baka lite olika enkla kakor. Dessa kakor utan gluten brukar jag baka:

Saffransbiscotti glutenfri – den här blir väldigt bra i konsistensen med mandelmjöl.
Jordnötskakor utan mjöl – gott med jordnötssmör i kakor
Macarons glutenfri – dessa är ju väldigt söta men kul att unna sig ibland.
Tahinikakor – dessa är väldigt naturliga i sin smak om du gillar det. Annars kan du ha i lite mer sötma.

Recept kakor med äpple & kanel (Kurabiye)

Kakor med äpple och kanel

Populära småkakor till fikat.
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Keyword: cookies, kakor

Ingredienser

  • 250 gr rumsvarm smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 2 msk turkisk yoğurt
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver, vaniljsocker
  • ca. 6-7 dl vetemjöl

Fyllninf

  • 3 rivna röda äpplen
  • 1 msk kanel
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 msk florsocker för garnering

Instruktioner

  • Knåda ingredienserna till degen i en skål. Så fort degen släppt kanterna så tillsätt inte mer mjöl, annars kan kakorna spricka och bli hårda. Låt vila övertäckt med plastfolie i ca. 30 min i kyl.
  • Börja fyllningen genom att steka de rivna äpplena med kanel, sockret tills de blir mjuka och släpper vätskan. Tillsätt de hackade nötterna och låt det svalna.
  • Dela degen i ca. 30 bitar. Ta varje bit deg och kavla ut till en avlång cirkel, fyll med fyllning och stäng så att det blir enligt bilden ovan.
  • Sätt ugnen på 180 C. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn i ca. 20 min. När de är rumsvarma pudra florsocker över kakorna.

Prova sega sirapskakor!