Smulpaj med röda vinbär

Då var det fortsättning av artikelserien röda vinbär användning och recept. Jag bakade den goda efterrätten smulpaj med röda vinbär till fikat. Paj med röda vinbär och havregryn går så snabbt att baka och ofta är det få ingredienser som du har hemma som mjöl, havregryn, smör och socker. Kanske har du till och med några bär i frysen som du lagt in i lådor. Speciellt röda vinbär går bra ihop i en smulpaj och är extra populärt recept på sommaren. Servera den goda pajen med en len vaniljsås. Om du vill kan du använda mandelmjöl för en glutenfri smulpaj recept.

Smulpaj röda vinbär glutemfri

Röda vinbär nyttigt

  • Röda vinbär är näringsrika och innehåller vitamin C och skyddar kroppens celler mot skador, stärker immunförsvaret och bidrar till att hålla huden frisk.
  • Dessutom är röda vinbär en bra källa till fiber. Pektin i röda vinbär håller blodsockret i schack. I en portion på 125 gram röda vinbär tillgodogör du dagsbehovet av C vitamin.
  • De svarta vinbären är lite nyttigare än röda, så kasta i det i formen om du har det på trädgården. Om dina vinbär inte ger frukt lika mycket kan det bero på att den har blivit gammal. Per 100 gram har du 7,5 gram socker i röda vinbär.

Röda vinbär tips

  • Du kan torka dina röda vinbär och använda som topping på müslin
  • Frys in dina röda vinbär och ta fram när du vill baka eller använda i smoothies. Förvara i max ett år
  • Saft på röda vinbär eller sylt
  • Muffins eller vinbärskaka

Glutenfri smulpaj med röda vinbär

Jag brukar ha i glutenfria havregryn i min smulpaj. Tycker den blir lite extra knäckig med havregryn och god då. Smulpaj är ett populärt recept eftersom den går att variera med olika bär och du kan baka den snabbt om du blir sugen på något gott.

Lyxigare smulpaj: Tips för att göra din smulpaj lite lyxigare: lägg på kokosflingor, mandelspån, hackade nötter, andra bär som hallon, svarta vinbär eller kanske mango. I degen tillsätt kanel, kardemumma eller vanilj. Lite salt i degen förhöjer smaken. Om du har rinniga bär använd potatismjöl.

Glutenfri smulpaj: Vill du göra glutenfri smulpaj byt ut mot glutenfritt mjöl. Paj utan laktos och mjölk använd laktosfritt mjölk eller havremjölk. Paj utan socker använd sötströ eller annan socker.

Förbereda smulpaj: Du kan göra smuldegen någon dag innan och förvara den i kylen.

Förvara smulpaj: Du kan ha den i kylen i cirka 4-5 dagar. Fryda in går också bra.

Smulpaj med röda vinbär

God paj glutenfri
Total tid20 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Paj
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl ev. glutenfri mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl socker
  • valfri kokosflarn
  • 1 krm salt
  • Valfri sort av bär ex. röda vinbär

Instruktioner

  • Blanda frysta röda vinbär i en ugnsform eller valfria bär.
  • Rör ihop havregryn (1 dl), vetemjöl (2 dl), smör (125 gr) och socker (1/2 dl) samt lite kokos till smuldeg. Strö smuldegen över bären.
  • Grädda i 225 grader tills det får färg cirka 25 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Video

Testa även denna smulpaj med blåbär! Eller varför inte en kladdig vinbärskaka recept!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3