Krispigt seg smulpaj med havregryn

Krispigt seg smulpaj med havregryn på blåbär när sötsuget kommer är alltid uppskattad efterrätt till fika och går snabbt att svänga ihop med få ingredienser. En varm smulpaj med havregryn säger jag inte nej till.

Krispigt seg smulpaj

Krispigt seg smulpaj

Och gud så gott det var. Vi åt upp hela formen nästan. Smulpaj kan du baka både på färska bär du plockat i skogen eller frysta bär. Om du vill göra pajen glutenfri så använd glutenfri mjölmix eller mandelmjöl. det blir precis lika gott och det är mer näring i mandelmjöl.

Blåbär näring

  • Näringsrikt bär som är rik på fibrer och är bra för tarmhälsan. Färg på frukt och bär är tecken på att det är näringsrikt. Ät från hela regnbågen.
  • Vitaminer som magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn, B-vitamin och C-vitamin
  • Finns antioxidanter för att skydda kroppens celler. Orac värdet för bläbär är 9500 och den ligger för 5000 på hallon.

Krispigt seg smulpaj på blåbär

Tillagningstid30 minuter
Total tid39 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Paj

Ingredienser

  • 150 g kallt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl el. mandelmjöl
  • 1/2 dl kokos
  • 3 dl havregryn

Fyllning

  • 1 liter frysta blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • Vaniljglass/ vaniljsås till servering

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med socker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
  • Blanda försiktigt i kokos och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
  • Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll fyllningen i botten av en form.
  • Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Servera blåbärspajen varm med mjuk vaniljglass eller vaniljsås.

Prova receptet på syrlig Key lime pie!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3