Glutenfria turkiska piroger med feta

Vill du dra ner på gluten på grund av olika anledningar kan du testa att baka glutenfritt bröd. Turkiska piroger är något jag tycker om att ha med på utflykter, det är så smidigt, så jag testade att göra glutenfria turkiska piroger med feta.

Glutenfria turkiska piroger

Glutenfria turkiska piroger med feta

Fördelarna med glutenfria turkiska piroger är: 

1) Du äter mindre kolhydrater och går troligen ner i vikt. Mättnadskänslan är också högre för de som äter glutenfritt eftersom kroppen snabbare signalerar att man är mätt. 
 
2) Du kan ha svårt att bryta ner gluten i tarmarna och blir då trött och nerstämd eftersom kroppen inte tillgodogör sig näringen i maten fullt ut. 
 
3) Gluten kan orsaka inflammatoriska processer i kroppen och leda till aotuimmuna sjukdomar. 
 
Testa sig fram för vad som känns rätt för dig. 
 

Glutenfria turkiska piroger med feta

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 msk neutral matolja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella 10% 
7 dl glutenfri mjölmix 
1 tsk salt
 
Fyllning: Fetaost med lite hackad persilja
Pensling: 1 äggula och semsafrön
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja samt fiberhusk. Rör om tills jästen har lösts upp. Låt blandningen svälla ca 10 minuter. Tillsätt kesella, salt samt det mesta av mjölmixen, lite i taget. Arbeta samman degen, helst i maskin. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den ordentligt. Dela degen i 10-12 delar. Kavla ut varje del till en runddel och fördela fyllningen i dem. Vik samman och nyp kanterna mot varandra. Lägg över pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla och strö över sesamfrön. Grädda i ugnens mitt 10-12 minuter.