Budapest bakelse

Budapest bakelse aka budapestrulle är en söt rulltårta med nötmaräng som serveras med grädde och mandarin. Speciellt gott blir detta klassiska bakverk med de knapriga nötterna i marängbotten. Den är väldigt vanlig på caféer och du har säkert sen den i sju sorters kakor boken. 🙂

recept-budapest
Lagom söt – Budapest bakelse

Lite rolig kuriosa är att namnet har faktiskt inget med dess ursprung att göra utan det är en svensk bakselse från 1900 talet. Men vissa menar att den liknar en ungers bakelse varför man kan ha döpt den så. Det som gör denna bakelse så speciell är dess konsistens och att den är så spröd balanserad med vispad grädde. Och med några fruktbitar på blir den komplett att inta till fika.

Recept Budapest bakelse

Budapest bakelse

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

  • 5 äggvitor ekologiska
  • 2,5 dl socker / björksocker
  • 1 dl vetemjöl / glutenfritt mjöl
  • 1 msk kakao
  • 150 g finhackade nötkärnor
  • 1 påse 50 g mandelspån
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk 300 g mandarinklyftor (Eller två styck färska mandariner)
  • Garnering:
  • florsocker smält choklad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt hela tiden att vispa.
  • Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner blandningen i marängen.
  • Bred ut eller spritsa ut smeten i en långpanna, 30 x 40 centimeter, täckt med lätt smort bakplåtspapper. Strö över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
  • Stjälp upp rulltårtan på sockrat papper och låt den svalna och vänd på den. Dra loss papperet ovanpå.
  • Vispa grädden till fyllningen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl och vänd ner dem i grädden.
  • Bred på fyllningen och rulla ihop budapestbakelsen, utan att den spricker. Man måste rulla ganska löst. Ringla lite smält choklad och sikta eventuellt över florsocker på din goda budapestrulle.

Prova även marängrulltårta eller en glutenfri marängtårta!

Lämna gärna en kommentar om receptet, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3