Budapest bakelse aka budapestrulle är en söt rulltårta med nötmaräng som serveras med grädde och mandarin. Speciellt gott blir detta klassiska bakverk med de knapriga nötterna i marängbotten.

Recept Budapest bakelse
Budapest bakelse
Ingredienser
- 5 äggvitor ekologiska
- 2,5 dl socker / björksocker
- 1 dl vetemjöl / glutenfritt mjöl
- 1 msk kakao
- 150 g finhackade nötkärnor
- 1 påse 50 g mandelspån
- Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- 1 burk 300 g mandarinklyftor (Eller två styck färska mandariner)
- Garnering:
- florsocker smält choklad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt hela tiden att vispa.
- Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner blandningen i marängen.
- Bred ut eller spritsa ut smeten i en långpanna, 30 x 40 centimeter, täckt med lätt smort bakplåtspapper. Strö över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
- Stjälp upp rulltårtan på sockrat papper och låt den svalna och vänd på den. Dra loss papperet ovanpå.
- Vispa grädden till fyllningen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl och vänd ner dem i grädden.
- Bred på fyllningen och rulla ihop budapestbakelsen, utan att den spricker. Man måste rulla ganska löst. Ringla lite smält choklad och sikta eventuellt över florsocker på din goda budapestrulle.
Prova även marängrulltårta eller en glutenfri marängtårta!
Lämna gärna en kommentar om receptet, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Grattis till din lille son! Budapestrulle ska jag nog ta och göra nån dag. det är ju väldigt gott men jag har faktiskt aldrig gjort det själv.
Vilken födelsedag! Grattis killen! Budapestrulle som är så gott dessutom.
Då måste du testa det Erika. Det är supergott o enkelt 🙂