Saklikent kanjon – måsten i Turkiet

Saklikent kanjon national park ligger cirka 45 km från Fethiye i Turkiet. Denna kanyon är en av de djupaste i världen och den blev formad genom att berget blev nött av vattnets flöde. Ett bra äventyr för dig som gillar naturupplevelser på semestern under sommaren.

Saklikent kanjon national park
Saklikent kanjon en underbar national park

Att besöka kanjon i Turkiet är ett måste

Vi åkte bil dit. På väg till Saklikent (betyder hemlig stad) åkte vi igenom en by där det fanns flera små restauranger som gjorde Gözleme (yufkadeg med fyllning). När vi åkte förbi restaurangerna sprutade det ut vatten från en slang och tydligen är det för att de förbipasserande ska kunna stanna och tvätta sin bil gratis. Det fanns cirka 20 restauranger så det kändes väldigt välkomnande med denna fina ceremoni. Det fanns även nybakad Gözleme, så vi tog en paus och åt Gözleme i en av restaurangerna. 

Saklikent kanjon en underbar national park

Saklikent kanjon en underbar national park


På bilden kan du se hur alla håller varandra i händerna för att stå emot vattnets starka kraft i kanjonen. Det här stället är populärt för att ta en piknick. Naturens under och skönhet. Jag älskar att variera sol och badsemester med att se annat omkring i området och upptäcka nytt.

saklikent_club2

Mat i Turkiet tips

I närheten av kanjonen finns ”Club Gorge” med mat&logi och guidade turer. Här kan man äta vid vattnet och lyssna på flodvattnets vackra läte. Här har ägarna byggt ut små divanplatser över floden. Riktigt mysigt är det att sitta och äta där. De har egen odlad forell fisk, och den smakade vi på.

saklikent_club

saklikent_yemek

Äta turkisk mat

Jag åt ”Sac tava”, grytbitar av kött som tillagas på stark värme i gjutjärn. Att äta bröd till maten är vanligt i Turkiet. Och besticken brukar oftast serveras i slutna papperspåsar. Ja, viktigt med renheten. Himla bra med våtservetter som de delar ut också, så kan man tvätta händerna innan och efter. Och själv har jag faktiskt aldrig blivit magsjuk i Turkiet.

Läs mina andra guider till Turkiet!

Läs också om vår resa till kanyonen i Nice som heter Gorges du Verdon!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3