Saklikent kanjon en underbar national park

Saklikent kanjon national park ligger cirka 45 km från Fethiye i Turkiet. Canyon är en av de djupaste i världen och den blev formad genom att berget blev nött av vattnets flöde.

Saklikent kanjon national park
Saklikent kanjon en underbar national park

På väg till kanjon national parken

Vi gick ut hemifrån vid 9-tiden och på vägen dit var vi nära att köra på en sköldpadda, så vi stannade bilen och flyttade på den. På väg till Saklikent (betyder hemlig stad) åkte vi igenom en by där det fanns flera små restauranger som gjorde Gözleme (yufkadeg med fyllning). När vi åkte förbi restaurangerna sprutade det ut vatten från en slang och tydligen är det för att man ska kunna stanna och tvätta sin bil gratis. Det fanns cirka 20 restauranger så det kändes väldigt välkomnande med denna fina ceremoni. Sedan log kvinnorna som bakade ut Gözleme så fint, så såklart tog vi en paus och åt Gözleme i en av restaurangerna. 

Saklikent kanjon en underbar national park

Saklikent kanjon en underbar national park


Här ser ni hur alla håller varandra i händerna för att stå emot vattnets starka kraft i kanjonen. Det här stället är populärt för att ta en piknick. Naturens under och skönhet. Jag älskar att variera sol och bad semester med att se annat omkring i området och upptäcka nytt.

saklikent_club2

Mysigt med mat vid floden

I närheten av kanjonen finns ”Club Gorge” med mat&logi och guidade turer. Här kan man äta vid vattnet och lyssna på flodvattnets brusiga läte. Här har ägarna byggt ut små divanplatser över floden. Riktigt mysigt är det att sitta och äta där. De har egen odlad forell, och den smakade vi på.

saklikent_club

 

saklikent_yemek

Äta turkisk mat

Jag åt ”Sac tava”, grytbitar av kött som tillagas på stark värme i gjutjärn. I Turkiet dricker jag oftast körsbärsdricka med mineralvatten. I Sverige brukar jag blanda med tranbär istället, vilket blir gott. Att äta bröd till maten är vanligt i Turkiet. Och besticken brukar oftast serveras i slutna papperspåsar. Ja, viktigt med renheten. Himla bra med våtservetter som de delar ut också, så kan man tvätta händerna innan och efter. Och själv har jag faktiskt aldrig blivit magsjuk i Turkiet.