Gözleme med potatisfyllning

Gözleme med potatisfyllning – bästa semesterminnen. Gözleme brukar oftast finnas på All-inclusive-hotell, och där brukar en dam sitta och kavla ut yufka degen och servera varma gözleme med valfri fyllning. Finns inget godare att äta vid vattnet när man precis badat och behöver energi. Och så en ayran till! Mums, vilka semesterminnen, tacksam.   

Gözleme med potatisfyllning

Gözleme med potatisfyllninga

Vad är gözleme?

Med yufka deg gör man ofast börek och gözleme. När jag gjorde min spenatbörek häromdan, blev det över några ark yufka deg som jag kunde använda. Så då gjorde jag gözleme med potatisfyllning till frukost. Du kan även fylla den med ost, köttfärs eller det du önskar.

Jag hämtar mina yufka (filodeg) från Turkiet. Där kavlar dem ut den tunt, lägger papper emellan så att det inte fastnar. När jag kommer hem lägger jag in det i frysen och tar fram när jag vill fixa börek snabbt. Självklart kan du också göra gözleme degen själv, men det är krävande att baka ut degen så tunt, så det är mycket enklare att köpa färdigt. Så köp ett paket filodeg och följ ett enkelt gözleme recept. Viktigt att tänka på om du har filodeg i frysen är att låta den tina långsamt i rumsvärme, annars går den sönder. 

Gözleme med potatisfyllning

Gözleme bakas på yufkadeg och fylls med valfri fyllning.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Börek
Portioner: 2 pers

Ingredienser

  • 1 st Filodeg
  • 2 st potatis
  • 1 st lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olja
  • 1 tsk chilipeppar, salt, peppar

Instruktioner

  • För potatisfyllningen kokar man 2 potatisar och kör genom en potatispress.
  • Sedan steker du hackad lök till den får färg och är mjuk. Sedan tillsätter du den pressade potatisen, tomatpuré och kryddor i fyllningen och låter den svalna.
  • Lägg in fyllningen i filodegen och viker ihop dem i varje kant så att det blir en rektangel. Stek dem i en teflonpanna och ät med handen, supergott!

Läs om min semester på lyxiga all inclusive hotellet Titanic deluxe golf Belek!

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3