Kikärtsgryta med tomatsås

Vardagsfavorit! En omtyckt vardagsrätt är vegetarisk kikärtsgryta som är fylld med näring, mättar bra och sänker blodsockret. En kikärtsgryta utan kokosmjölk, där kikärterna istället får koka i en mustig tomatsås med lök och kryddor. Mums! Prova gärna receptet på min värmande kikärtsgryta med tomatsås.

Kikärtsgryta med tomatsås
Värmande kikärtsgryta med tomatsås

Slipp lektiner i vegetarisk kikärtsgryta

Grytan är väldigt enkel att tillaga och kikärtsgrytan brukar uppskattas av barn. Det är bara den där detaljen att man måste planera dagen innan med att blöta kikärterna. Det finns i och för sig kikärter i konservburk, men jag föredrar torkade. Tycker de smakar bättre och brukar hämta dem från Turkiet. Anledningen till att kikärtor behöver blötläggas är för att de innehåller lektin, ett ämne de använder för att skydda sig mot insekters angrepp. Lektiner kan ge oss problem med magsmörtor, diarré, illamående och kräkningar. Det var en hel skola som blev magsjuka efter att ha ätit linser, där man såg att det var lektiner som var orsaken. Så se till att blötlägga alla bönor och linser även ärtor samt skölj av ordentligt innan de kokas. Kokningen hjälper till att få bort lektiner. Använder du kikärtor på burk eller tetra behöver de inte blötläggas, eftersom de redan är tillagade.  

Laga kikärtsgryta med bulgur i tryckkokare

Det är en fördel att laga mat i en tryckkokare, då det går mycket snabbare. Annars är mitt tips att man kokar enbart kikärterna tills de blir lite mjuka. Eller koka med i grytan lite längre tid tills de blir mjuka. Jag brukar servera den här grytan med bulgur men det går också bra att göra kikärtsgryta med ris, mathavre, havreris. Om du följer antiinflammatorisk kost passar quinoa bättre. Det finns också varianter med kikärtsgryta med kokosmjölk eller spenat, men den här är den turkiska kikärtsgrytan (Nohut yemegi). I den klassiska rätten används också grytbitar av kött, då kött oftast är en bisak i Turkiet och inte en huvudsak, men den går också att utesluta. 

Kikärtor ökar mättnadskänslan

I en studie så har forskarna sett att bönor kan minska aptit och sänka blodsocker. Kikärtor är den böna som ökar mättnaden bäst och passar bra för den som vill gå ner i vikt. Får man magbesvär av bönor är kikärtor ett bättre val. Men som jag skrev ovan så är det också viktigt att blötlägga bönor när du ska laga kikärtsgryta med tomat. Jag brukar ofta se till så att jag har hummus hemma, eftersom det är enkelt att ha i kylen och fylld med näring. Du kan även använda spadet av kikärtor i bakning. 

Kikärtsgryta med tomatsås

Vegetarisk gryta på kikärtor.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Gryta
Portioner: 4 pers

Ingredienser

 • 4 dl torkade kikärter
 • 3 msk rapsolja
 • 1 st gullök
 • 200 gr lammgrytbitar valfri
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk paprikepuré
 • Salt&peppar
 • 1 l kokande vatten

Instruktioner

 • Blöt de torra kikärterna kvällen innan i en skål med vatten.
 • Dagen därpå börja med att finhacka löken i en handmixer. Bryn löken med oljan i en kastrull.
 • Tillsätt köttbitarna och bryn på medelvärme tills de får färg.
 • Tillsätt nu tomatpuréen och rör om lite.
 • Sist lägger du i kikärterna och kryddorna och rör om i cirka 5 minuter.
 • Tillsätt nu vattnet och tillaga kikärterna på medelvärme i tryckkokaren i ca 20 minuter. Servera med ris eller bulgur. Smaklig måltid.

Video

En annan vegetarisk vardagsrätt är Güvec receptet

Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3