Irmik – Mannagryns dessert med pistage&kokos

Irmik – Mannagryns dessert med pistage&kokos: är en lättare dessert på mjölk. Mannagryn (irmik) får koka i mjölk och det blir en len och kompakt dessert som garneras med pistagenötter och smak av kokos.

Irmik - Mannagryns dessert med pistage&kokos

Mannagryns dessert med pistage&kokos

Turkisk dessert

Det turkiska kökets innehåller massor av olika desserter, och alla är lika goda. Jag har svårt att välja en favorit, det finns massor:

  • Dessert med sockerlag som baklava på filodeg, revani är en söt sockerkaka, kemalpasa en söt kaka, kalburbasti, tulumba, kadayif, kunefe med smält ost, sekerpare är en söt kaka, kabak tatli är pumpadessert
  • Grunden är mjölk som sutlac risdessert, keskul, tavuk gogsu, kazandibi, gullac
  • Övrigt un helva, irmik helva, lokma, asure

Recept irmik – Mannagryns dessert med pistage&kokos

Ingredienser, 8 bitar
1 liter standardmjölk
3 dl strösocker
2 dl mannagryn
1 tsk vanillinsocker
100 gr smör

Garnering
Hackad pistage
Kokos
Granatäpple

Alternativt:
– Chokladsås med apelsinskal
– Kanel och hackade valnötter

Gör så här

1 Värm alla ingredienser i en kastrull på medelvärme samtidigt som du rör om. Vätskan ska bli tjock, ungefär som mannagrynsgröt.
2 Skölj en ungstålig rektangulär form med kallt vatten. Fyll den sedan med desserten och låt svalna lite i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen. Innan servering garnera med hackad pistage, kokos och granatäpplen.

Prova även Sekerpare!