Irmik – Mannagryns dessert med pistage&kokos

Irmik – Mannagryns dessert med pistage och kokos: är en lättare dessert på mjölk. Mannagryn (irmik) får koka i mjölk och det blir en len och kompakt dessert som garneras med pistagenötter och smak av kokos.

Irmik - Mannagryns dessert med pistage&kokos

Turkisk dessert

Det turkiska kökets innehåller massor av olika desserter, och alla är lika goda. Jag har svårt att välja en favorit, det finns massor:

  • Dessert med sockerlag som baklava på filodeg, revani är en söt sockerkaka, kemalpasa en söt kaka, kalburbasti, tulumba, kadayif, kunefe med smält ost, sekerpare är en söt kaka, kabak tatli är pumpadessert
  • Grunden är mjölk som sutlac risdessert, keskul, tavuk gogsu, kazandibi, gullac
  • Övrigt un helva, irmik helva, lokma, asure

Irmik – Mannagryns dessert

Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Portioner: 8 pers

Ingredienser

  • 1 liter standardmjölk
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl mannagryn
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 100 gr smör

Garnering

  • Hackad pistage
  • Kokos
  • Granatäpple

Alternativt:

  • – Chokladsås med apelsinskal
  • – Kanel och hackade valnötter

Instruktioner

  • Värm alla ingredienser i en kastrull på medelvärme samtidigt som du rör om. Vätskan ska bli tjock, ungefär som mannagrynsgröt.
  • Skölj en ungstålig rektangulär form med kallt vatten. Fyll den sedan med desserten och låt svalna lite i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen. Innan servering garnera med hackad pistage, kokos och granatäpplen.

Prova även Sekerpare!

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3