Mannagryns dessert – helva

Mannagryns dessert – helva brukar oftast ätas mellan måltider i Turkiet, när man har flera olika rätter att bjuda på. Då brukar man varva med sött mellan måltiderna. Den är varken för söt eller för lite, utan alldeles lagom. En av mina favoriter. Perfekt när en är sugen på lite små sött och lättlagat.

Mannagryns dessert - helva

Mannagryns dessert – helva

En vän till mig frågade om jag inte kunde göra den här turkiska helvan. Här får du F. 🙂 För er som undrar vad helva är, finns det en förklaring på wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Helva. Mannagrynen i den här dessert receptet är inköpt från den utländska affären och heter ”Irmik” på turkiska. Den är lite brynare i färgen och kornen är lite större.

Recept Mannagryns dessert – helva
Ingredienser
, 6-8 portioner
4 dl mannagryn från utländksa affären
165 gram smör
2 dl strösocker
7 dl kokande varm vatten eller mjölk (Jag tog hälften av varje)
1 dl pinjenötter

Gör så här
1. Smält och bryn smöret på medelvärme. Tillsätt pinjenötterna och mannagrynen och bryn på låg värme samtidigt som du rör om tills de får färg (ca. 20 min).
2. Tillsätt vätskan försiktigt och blanda ordentligt tills allt vatten tas in i bladningen. Fortsätt med att tillsätta strösocker och rör om.
3. Stäng locket och låt kastrullen stå på låg värme i ca 15 min.
4. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. Rör om och servera.

Om du gillar turkiska desserter, så prova även min Sekerpare!