Mannagryns dessert – helva

Mumsig mannagryns dessert – irmik helva brukar oftast serveras mellan måltider i Turkiet, när de har flera olika rätter att bjuda på. Då brukar de varva med sött mellan måltiderna. Desserten är varken för söt eller för lite söt, utan alldeles lagom. En av mina favorit efterrätter. Perfekt när en är sugen på lite sött och lättlagat.

Mannagryns dessert - helva

Irmik helva

En vän till mig frågade om jag inte kunde göra den här turkiska helvan på mannagryn. För er som undrar vad helva är, finns det en förklaring på wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Helva. Mannagrynen i den här dessert receptet är inköpt från den utländska affären och heter ”Irmik” på turkiska. Den är lite brynare i färgen och kornen är lite större.

Recept Mannagryns dessert – helva

Mannagryns dessert – Irmik helva

Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 dl mannagryn från utländksa affären
  • 165 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 7 dl kokande varm vatten eller mjölk Jag tog hälften av varje
  • 1 dl pinjenötter

Instruktioner

  • Smält och bryn smöret på medelvärme. Tillsätt pinjenötterna och mannagrynen och bryn på låg värme samtidigt som du rör om tills de får färg (ca. 20 min).
  • Tillsätt vätskan försiktigt och blanda ordentligt tills allt vatten tas in i bladningen. Fortsätt med att tillsätta strösocker och rör om.
  • Stäng locket och låt kastrullen stå på låg värme i ca 15 min.
  • Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. Rör om och servera.

Om du gillar turkiska desserter, så prova även min Sekerpare!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3