Len sütlac med vaniljsmak

Len sütlac med vaniljsmak är en risdessert som görs med mjölk och ris i Turkiet. Det smakar ungefär som risifrutti och äts med kanel och kokos.

Len sütlac med vaniljsmak

Len sütlac med vaniljsmak

 
När jag var liten brukade mamma göra denna rätt ofta. Mina barn tycker också om denna rätt och brukar önska sig den. Den brukar oftast finnas på turkiska cafeer. Det finns även en variant där man lagar i ugn, den blir ännu krämigare. Bra som mellanmål när man är småhungrig. 
 

Vanlig kanel eller ceylonkanel? 

Vanlig kanel som säljs i livsmedelsbutikerna kan vara skadlig i stora mängder eftersom den innehåller kumarin som kan skada levern. Kassiakanel innehåller 3000 milligr per kilo och ceylonkanel innehåller 17 milligram per kilo. Vuxna bör äta max en tesked kassiakanel per dag enligt livsmedelsverket. Så välj därför hellre ceylonkanel (äkta kanel) som innehåller mycket mindre kumarin.
 

Är kanel nyttigt? 

  • Kanel innehåller kalcium, fibrer, järn, mangan, och antioxidanter.
  • Kanel ökar ämnesomsättningen och reglerar blodsockernivån.
  • Kanel har visat sig hjälpa mot IBS och diarre.
  • Mangan i kanel hjälper till att stabilsera humörsvängningar och kramper vid PMS. 

Recept len sütlac med vaniljsmak

4 portioner
1/2 liter röd mjölk
1 dl grötris
2 msk strösocker alt. honung
1/2 tsk vaniljsocker
 
Garnering
Pistagenötter, granatäpple, kanel, kokos

Gör så här

1 Koka grötris med 3 dl vatten i en kastrull i cirka 10 minuter tills de mjuknat.
2 Häll i mjölken i kastrullen. Koka upp båda och låt det småkoka samtidigt som du rör om försiktigt på låg värme i cirka 15-20 minuter. Efter ett tag märker du att mjölken tjocknar och får en trögare konsistens, men låt det inte bli för tjockt.
3 Tillsätt vaniljsocker och strösocker i slutet och koka lite till.
4 Häll upp i portionsskålar och låt svalna i kyl. Ta fram när du vill äta och servera med kanel.