Hälsosam livsstil med antiinflammatorisk mat

Min vardag kantas just nu av min nya hälsoresa, men egentligen är det som om den alltid har funnits där. Som om kroppen hela tiden har väntat på den. Väntat på att jag ska vakna! Den kom in som en svepande våg och följer med i min vardag i ett flow. Det jag försöker berätta är att det egentligen var väldigt lätt att anpassa sig till det nya hälsosättet att leva. När du har bestämt dig så är det bara att flyta med och följa hjärtat. Här följer berättelsen om mina steg till en mer hälsosam livsstil.

Mina steg till en mer hälsosam livsstil

Studera till Holistisk hälsa coach

En svår fråga, eftersom jag tror att de val vi gör i livet inte sker över en dag. Det är något som gror i oss stegvis och ökar och längtar. Jag har alltid haft ett intresse för hälsan, att äta grönt och ta hand om min kropp. Men inte alls på det sätt jag är i idag.

För något år sedan var jag faktiskt inne och nafsade på nutritionsutbildningar, men åkte inte med det här tåget då. I år hade jag precis fått ett nytt jobb som produktägare och trivdes som fisken, tills covid-19 kom och ställde om vår arbetsplats på bara några veckor. Våra butiker fick stänga och alla våra projekt stannade av. Först fick alla konsulter gå och sedan fick provanställda gå, däribland jag och även flertal butiksanställda och andra på företaget. Bara någon dag efter detta såg jag i min väns facebook flöde en utbildning i Holistisk hälsa och blev nyfiken. Jag ringde och pratade med min vännina för att försöka förstå om det var något för mig. Och jag kan säga nu i efterhand att jag är så tacksam att jag gått den här vägen. Jag lär mig något nytt om kroppen varje dag och jag mår så mycket bättre. Det här kommer bli en sådan spännande resa.

Anti inflammatorisk mat

För cirka en månad sedan så ställde jag om kosten rejält. Jag är rätt bra på att laga hemlagat och inte använda halvfabrikat, men det finns en hel del annat som kan förändras. Min filosofi ät att ta allt steg för steg, så jag har fört in förändringar sakta och fortsätter lägga till saker jag trivs med. Det här är mina steg till en mer hälsosam livsstil:

 • Inget kaffe
 • Istället -citronvatten varje morgon, samt en kopp matcha te
 • Till frukost brukade jag redan äta gröt så det fortsätter jag med
 • Ingen chips/ godis till helgen
 • Mjölkprodukter ersatta med växtmjölk. Älskar Oatly havre deluxe.
 • börjat ta vitaminer och mineraler. Jag är egentligen en person som inte gillade att ta kosttillskott tidigare och tänker att vi borde kunna få i oss det mesta från maten. Men jag tror att jag börjar ändra synsätt på detta område och har börjat ta omega3, probiotika, biotin. Anledningen är att grönsakerna idag inte innehåller lika mycket näring.
 • Uteslutit vetemjöl och bakar istället med ex. mandelmjöl, havremjöl, kokosmjöl, bovetemjöl, etc.
 • Inget bröd. Jag bakar glutenfritt bröd om jag måste. Men äter oftast riskakor med pålägg.
 • Mer grönsaker och frukter.
 • Maten är oftast som tidigare hemlagat, men med mer grönt och mindre kött.
 • Dricker mer vatten

Steg till en hälsosam livsstil

Just nu känns detta helt ok med detta upplägg och jag känner inte saknad efter något. I cirka en månad kände jag ingen skillnad och funderade på om det var mödan värt. Men bara för någon vecka sedan kom belöningen. När jag äter exempelvis riskakor idag så känns dem väldigt salta eller om jag äter naturgodis så känns de så söta att jag inte kan äta de längre. Något måste ju ha hänt med mina smaklökar. Och jag känner ett inre lugn. Kanske för att jag också börjat meditera och yogar mer.

Mitt nya levnadssätt kan tyckas lite strikt. Men jag kommer givetvis att äta sötsaker ibland, eller äta chips eller kött någon gång då och då. Och känner jag att det blir jobbigt kan jag balansera det. Det viktigaste är att en mår bra.

Uppdaterat 2022-06-16:

Antiinflammatorisk mat?

Bara tre månader efter att jag startade min resa 2020 fick jag den störta belöningen nånsin. Jag hade verkligen inte väntat mig det och det var inte anledningen till att jag tog stegen. Ibland tror jag att vi får vägar som vi behöver från universum visade till oss. Låter kanske flummigt, men allt är sant för dig om det känns rätt i hjärtat.

Det som hände var i alla fall att jag blev frisk i knä och höfter. I 5 år hade jag gått runt med smärta och värk och på bara tre månader läkte det. Hur magiskt är inte det? Kan ni förstå. Jag hade gått till sjukgymnast efter sjukgymnast och med några enkla metoder så gick det över.

Vet ni vad som mer blev bättre?

Min menscykel blev stabil, jag slutade få värk i samband med min mens och min hormonella akne är borta. Jag hade akne alltid i samband med pms och nu är den som bortblåst. Vad mer? Jo, mina barns böjvecks eksem försvann. Så fina läsare, vänner, kosten gör otroligt mycket. När vi inser detta och är försiktiga kommer vi få fördelar. Men livet är också balans och vi ska även njuta. Men se till att läka först och återgå sen med att införa livsmedel sakta.

Hur äter och lever jag idag?

Jag undviker fortfarande gluten, laktos och socker och det är inte så svårt när du har kommit igång jag lovar. Kan jag, kan du. Idag är jag inte alls lika strikt som i början heller. Idag kan jag slarva och äta något bröd eller pasta, kanske äta lite chips och godis med barnen på helgerna. Och jag mår bra. Jag har även börjat dricka kaffe, men inte mer än 2 koppar per dag. Däremot så är jag noga med min återhämtning, jag håller mina yogapass och kör min träning. Återhämtning är a och o för vår kropp och mentala hälsa.

Antiinflammatorisk mat:

Hur en dag kan se ut är ungefär så här och du kan hitta många antiinflammatorisk kost recept på bloggen:

Frukost: ugnsbakad gröt
Lunch: En grön sallad
Mellis: Nötter, majskaka
Middag: En gryta
Kvällsmål: Frukt och nötter

Hur har din resa sett ut? Har du börjat eller tänker du börja äta mer hälsosamt och leva mer hälsosamt? Berätta gärna i kommentarerna nedan. Och du, ta hand om dig själv. Det är när vi mår bra och älskar oss själva som vi kan sprida vårt ljus till andra. Namaste! <3