Turkisk söt dessert (Sekerpare) – mannagrynskaka

Söta turkiska bakverk med sockerlag recept är vanligt i Turkiet. Du har säkert hört talas om baklava som görs på smördeg. Turkisk söt dessert (Sekerpare) är mjuka mannagrynskakor på mjöl, florsocker och mannagryn som bakas gyllene i ugnen och får ligga i sockerlag. Dessa brukar oftast serveras under bayram / eid efter Ramadan. Sekerpare betyder ”en bit socker” och det är så himla goda.

Turkisk söt dessert (Sekerpare) - mannagrynskaka
Turkisk söt dessert (Sekerpare) – mannagrynskaka

Vad är Sekerpare?

Idag visar jag hur du bakar sekerpare – turkiska mannagrynskakor, och ger Sekerpare recept som är en av mina favoriter. Det här är bra att tänka på när du ska baka turkisk kaka med mannagryn: 
  • Degen ska inte vara för fast, men inte heller kladda. 
  • Nötterna i kakan hjälper till så att kakan inte spricker.
  • Se till så att småkakorna får färg i ugnen, då blir de godare. 
  • Det är också viktigt att du häller på sockerlaget när den är lagom varm (den ska inte vara för kall) och när kakan är lagom varm (den ska inte vara för varm, vänta lite när den kommit ut). Tänk dig att sockerlagen ska gå in i kakorna, för det behöver kakorna vara lite sega och sockerlagen något ljummen. Vänta tills kakorna suger upp sockerlagen och är lagom ätbart mjuka. 
  • Lägg kakorna med avstånd på plåten, eftersom de väller ut
  • För att få en annan smak kan du ha i lite kokosflingor, brukar bli väldigt gott. Eller om du vill ha en fräsch smak kan du ha i lite söta apelsinskal. 

Turkiska bakverk med sockerlag

Sedan finns det också ett turkisk bakverk som heter revani och är en sockerkaka som man häller sockerlag på. Också gott och väldigt sött, som man äter med grädde! Finns även kadayif och künefe. Det finns flera andra sorters småkakor.

Sekerpare – turkisk mannagrynskaka

En söt kaka i sockerlag.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 t
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Portioner: 1

Ingredienser

  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl mannagryn
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vanillin
  • 1 st ägg
  • 20 gram Hasselnötter

Sockerlag:

  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vatten

Instruktioner

  • Börja med sockerlagen så att den hinner svalna lite. För att göra det kokar du upp vattnet och sockret och sänk sedan värmen för att koka tills det tjocknar i cirka 10-15 minuter. Ta kastrullen åt sidan och låt den svalna.
  • Fortsätt med att nypa smöret i florsockret tills det blandas ihop. Tillsätt sedan ägg, vanillin, bakpulvret och mannagryn för att blanda ihop.
  •  Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör om till en deg.
  • Vila degen under duk i cirka 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Nu till det roliga, ta ut cirka 25 bitar och rulla till bollar. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och platta ut lite lätt med handen.
  • Ta en hasselnöt och stoppa i en hasselnöt i varje kaka och grädde i ugn i cirka 10-12 minuter tills mannagrynskakan fått färg.
  • När Sekerparen kommit ut från ugnen ta över dem till en form med höga kanter. Vänta 1-2 minuter och häll sedan över den ljumma sockerlagen.
  • Du kan nu låta det dra i cirka en halvtimme tills kakan är lagom mjuk. Lägg upp kakorna på tallrikar och servera om du vill med grädde eller ät som den är.

Prova gärna Künefe, ett annat turkiskt bakverk.