Irmik – Mannagryns dessert med pistage och kokos: är en lättare dessert på mjölk. Mannagryn (irmik) får koka i mjölk och det blir en len och kompakt dessert som garneras med pistagenötter och smak av kokos.
Turkisk dessert
Det turkiska kökets innehåller massor av olika desserter, och alla är lika goda. Jag har svårt att välja en favorit, det finns massor:
- Dessert med sockerlag som baklava på filodeg, revani är en söt sockerkaka, kemalpasa en söt kaka, kalburbasti, tulumba, kadayif, kunefe med smält ost, sekerpare är en söt kaka, kabak tatli är pumpadessert
- Grunden är mjölk som sutlac risdessert, keskul, tavuk gogsu, kazandibi, gullac
- Övrigt un helva, irmik helva, lokma, asure
Irmik – Mannagryns dessert
Portioner: 8 pers
Ingredienser
- 1 liter standardmjölk
- 3 dl strösocker
- 2 dl mannagryn
- 1 tsk vanillinsocker
- 100 gr smör
Garnering
- Hackad pistage
- Kokos
- Granatäpple
Alternativt:
- – Chokladsås med apelsinskal
- – Kanel och hackade valnötter
Instruktioner
- Värm alla ingredienser i en kastrull på medelvärme samtidigt som du rör om. Vätskan ska bli tjock, ungefär som mannagrynsgröt.
- Skölj en ungstålig rektangulär form med kallt vatten. Fyll den sedan med desserten och låt svalna lite i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen. Innan servering garnera med hackad pistage, kokos och granatäpplen.
Prova även Sekerpare!
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3