Hur du gör sushi hemma – makirullar recept

Jag minns första gången jag testade sushi och då var smaken väldigt obekant. Det tog många år innan jag skulle mötas av denna asiatiska rätt igen, nämligen under ett spabesök på Yasuragi. Efter det blev jag fast! Under veckan testade vi att laga sushi hemma och eftersom jag aldrig provat det tidigare köpte vi ett färdigt kit där jag också fick med en matta att rulla med. I det här blogginlägget visar jag hur du gör sushi hemma – makirullar recept!

sushi-maki-recept
Hur du gör sushi hemma – makirullar recept

Jag lagar sushi hemma

Det var längesen sushi gjorde inträde i det svenska samhället, ändå har jag som testar så många recept inte vågat ge mig på sushi. Jag har tänkt att det är svårt och att det inte skulle bli så gott som i restaurangerna. Men så fel jag hade! Det blev urgott, enkelt att laga och billigt. Det kommer definitivt bli en utmanare till tacon i vårt hus. Vi gjorde också sushin utan lax, jag ville inte göra processen svårare första gången, men nästa gång kommer jag köpa lax och ha i.

Sushin blir så där beroendeframkallande av de olika smakerna. Riset som får smak av risvinäger, jag älskar den smaken. De fräscha grönsakerna och noriarket som kletas med wasabi och doppas i god sojasås. Himmelskt god sushi, som är superenkelt att laga hemma. Till sushin tycker jag om att äta edamamebönor, dessa som Sandra har gjort är magiska!

Hur du gör sushi hemma – makirullar recept

I sushipaketet fanns:

Sushi hemgjorda

Ingredienser

 • 2,5 dl sushiris Tillsätt 2,5 dl vatten
 • Su
 • 4 ark nori noriark
 • Wasabi
 • Japansk soja
 • Detta tillsatte jag:
 • 1 avokador
 • 1 morot
 • 0,5 gurka
 • 1 dl sesamfrön

Instruktioner

 • Börja med att skölja sushiriset helt tills vattnet är klart. Sila av vattnet och lägg riset i en kastrull. Lägg i vattnet och koka på låg värme i cirka 15 minuter till riset är klart. Låt det vila i cirka en kvart.Blanda riset med su, som fanns med i det färdiga paketet. Annars finns recept på hur du gör Su på Köket.
 • Förbered grönsakerna, jag tog gurka, morot och avokado. De ska vara lika långa som noriarket eller så kan du lägga dem efter varandra. 
 • Placera noriarket, den matta sidan på arket ska vara uppåt, och lägg riset på den med händerna. Ha vatten i en skål, så kan du doppa händerna i den för att slippa att riset fastnar i händerna. Strössla över sesamfrön om du vill. Placera sedan grönsakerna och rulla din sushi med hjälp av mattan.
 • Tryck med ett jämnt tryck så att riset blir kompakt och sushin håller ihop. När du kommer till slutet kan du dutta den med lite vatten och sen stänga igen din rulle. Servera med soja, gari och srirachamajonnäs.

Här är ett annat utsökt fredagsrecept Blomkålstaco med chilicoleslaw och koriandersås