Jag köper alltid flera paket med saffran under jul och så blir det alltid några paket över. Saffransbiscotti äter jag ändå året runt, så här få ni en doft av jul av ljuvliga saffransskorpor med mandel på godaste receptet av Leilas Italienska biscotti.
Vad är biscotti?
Biscotti är italienska småkakor/ skorpa från Toscana, som är lite torra och hårda och kan doppas i kaffet. När de kom ut i handeln så var de väldigt dyra, och då tyckte jag det var så kul att kunna baka egna saffransskorpor hemma. Efter det har biscotti med mandel blivit något jag bakar och har hemma i en burk. Perfekt att ta fram när du ska koppla av och ta en kopp té.
Receptet på godaste biscotti är enkla och jag gillar att ha i mandel, som ger en god smak och motstånd. Du kan också variera smaken i dina biscotti, till exempel ha i kardemumma, kakao, choklad, tranbär, citron, apelsinskal.
Recept saffransbiscotti
Saffransbiscotti
Ingredienser
- 100 g smör
- 0,5 g saffran
- 2 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 1.5 dl lätt hackad sötmandel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
- Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner det i bunken och blanda till en deg.
- Forma degen till 3 längder genom att rulla till en rulle och sedan kan du trycka lite lätt på och lägg dem på en plåt.
- Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
- Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
- Skär längderna på snedden i cirka 5 centimeter tjocka skivor.
- Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Stäng av ugnen och låt skorporna svalna.
Prova glutenfria biscotti!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Leila är bäst! 🙂
det se riktigt got ut!! jag hade också den boken och jag älska hennes recept
Har du samma mängd saffran som Leila? Har för mig att hon kör dubbla mängden. Det gjorde iaf jag på julbordet och de skorporna jagades av alla, både personal och gäster. Så härligt gula, kanpriga och samtidigt möra. Kul att du tar upp det nu, saffran behövs oftare än vid jul.
Dessa skall jag försöka göra i år! Vet att det är tidigt, men jag längtar faktiskt redan efter julen och nu känner jag ännu större längtan 😉