Smakrika mücver zucchiniplättar på zucchini / squash planta är en vanlig vegetarisk maträtt i Turkiet och passar att bjuda på som meze eller lunch. Det här receptet är från boken ”Meze Kokbok” och jag gillar tanken med att ha fetaost i plättarna. Osten ger en annan konsistens och smak.

Vad är Mücver zuchiniplättar?
Squashplättar är ett smidigt sätt att snabbt få fram middag och få i dig mer grönt och grönsaker. Kanske odlar ni den i er odlingslott och kan plocka upp dem när det är dags. Näringsmässigt är zucchini rika på c-vitamin, kalorisnåla, vätskedrivande och innehåller fibrer. Du blandar alla ingredienser snabbt och steker de vegetariska biffarna på stekpannan eller i ugnen. Du kan i stort sett använda vilken grönsak som helst, mina favoriter är rödbetor och morötter som blir riktigt saftiga, aubergine, pumpa och zucchini fritters. Jag brukar använda fetaost i vissa biffar, då den ger smak och ger en saftigare biff. Lite färska örter ger också tyngd i smaken.
Vill du inte använda grönsaker går det ju också att göra biffar på bönor, som blir matigare. Det finns så mycket alternativ till kött idag, så verkligen enkelt om du vill äta mindre kött. Biffar vet jag också många familjer brukar ha som middag till barn för att få i dem grönsaker utan att det syns och märks.
Recept Mücver zucchiniplättar
Mücver zucchiniplättar
Ingredienser
- 1 grovt riven normalstor zucchini
- 100 g smulad fetaost
- ca 1 dl vetemjöl alt. glutenfritt mjöl
- 1 ägg
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 dl finhackad dill
- 1/2 dl finhackad mynta
- 1 tsk salt och peppar
- Fritering 2 dl olja
Instruktioner
- Skala zucchinin. Salta den rivna zucchinin, låt stå i cirka 30 minuter.
- Krama ur vätskan med händerna och blanda sedan alla ingredienser.
- Värm olivoljan till medelvärme i en djup stekpanna. Klicka en matsked av smeten till varje plätt och stek i cirka 2 minuter på varje sida. Lägg de färdiga plättarna på hushållspapper, så att den överflödiga oljan sugs upp. Ät rumstempererade och servera med en klick yoghurtsås, gärna med vitlök i.
Servera gärna med tabbouleh sallad! Om du gillar grönsaksbiffar/ fritters prova mina rödbetsbiffar!
Vi odlar zucchini o brukar också göra dessa med fetaost. så otroligt gott!
Såg också reportaget i Allt om Mat. Läste om kryddan Isot, har själv inte hört talas om den. Frågade även min man men inte heller han kände till den. Måste kanske vara en lokalt använd krydda.
Längtar så efter en riktig turkisk meze efter att ha sett alla godsaker i Allt om Mat :).
Isot brukar vi använda. Den är lite syrligare i smaken än pulbiber. Passar gott till manti. Vet inte varför, men jag förknippar den med Ibrahim Tatlises. 🙂
Får du tag på isot här i Sverige? Pulbiber använder vi nästan till allt 😀
Ojj ingen aning, brukar ju alltid köpa med mig från Turkiet. Kolla i de utländska affärerna. Annars kan jag skicka till dig med posten 🙂
Vad gått det verkar! Du lagar så mycket otroligt god mat!
Bilden skulle passa till header, vad tycker du!
Hoppas du får en trevlig helg, jag skall vara ledig och njuta!
Hej Yasemin, jag såg att du skrev ett inlägg om sekerpare. skulle inte du kunna skriva receptet på revani också, jag har letat så himla länge efter det! 🙂
Håller med dig Louise. Den skulle passa bra som header. 🙂 Men jag har en dröm om en annan header som aldrig verkar bli av 🙂
Anonym: Visst kan jag lägga upp Revani. Kan göra det till nästa helg och lägga upp det. Kul att du frågar. 🙂
de lät gott (:
Vilket bra recept, det låter jättegott, dessa ska jag göra till min nästa buffé!