En guide till Gotland – Visby

Min guide över charmiga Gotland och matmeckat Visby. Visby är en historisk stad som var under medeltiden en av Sveriges största städer och lockar flera turister under sommarmånaderna på semestern. Det är inte alls svårt att förstå varför fler vill resa hit, finns så fina smultronställen både innanför och utanför ringmuren. Nedan delar jag tips på olika aktiviteter i Gotland.

Resa till Gotland

Resa till Gotland

Jag åkte ner med gotlandsfärjan till Visby nu i juni under Almedalsveckan under sommaren, vilket är väldigt smidigt och enkelt då den är framme på cirka 3 timmar. Det går även att flyga hit. Visby lockar med sin fantastiska matupplevelse. I år sov jag i en av de äldre stugorna i centrum och det var supermysigt att bo bland alla smågator fyllda av klättrande rosbuskar. Tidigare har jag bott i olika stugor bland annat har stf ett mysigt boende nära centrum till bra pris. Sen har jag ju tältat en del också på kyrkogårdar och vid vattnet. 🙂

Att göra i Visby

Börja med att gå runt stan i Visby och titta dig omkring, ta en glass eller ät en lunch i solen. Det finns flera bra restauranger och här är några av de jag testat genom åren.

Restauranger Visby

Leva Kungslador
Leva Kungslador sallad

Alma – ligger precis vid Almedalen och nära stranden. Ta gärna en kaffe här, lunch eller varför inte deras berömda frukostbuffé.

Rosas café har en supermysig bakgård. Mittemot över gatan finns också mysiga caféet ”ett rum för resande”.

Eden – här har vi ätit tapas och varenda rätt smakade väldigt bra. Restaurangen ligger mitt på det Stora Torget och ger en härlig känsla.

Surfers – här har dem olika smårätter och de smakade bra.

Creperie&logi är en favorit och ligger fint till, mitt i centrum. Barnen tog såklart en efterrätts crepe med nutella.

Vinäger är superfint

Mille lire har god pizza.

Leva Kungslador – en liten gömd skatt i Visby. Den ligger lite utanför, men är värd att besök om du söker lugnet. Den liknar Rosendals trädgård och har även en söt liten gårdsbutik. Se min instagram reel härifrån

Glass kan du äta vid hamnen där det finns ett flertal sorter eller så finns det en på torget också. Gotlandsglass är riktigt krämig och god. En god konkurrent till den italienska glassen.

Sevärdheter Visby

Till stranden i Visby kan du ta med dig lite plockmat eller en pizza och äta vid muren när solen går ner. Riktigt hög mysfaktor. Ett annat alternativ är att klättra upp på muren och äta där.

botaniska-tradgarden-1
Botaniska trädgården

Botaniska Trädgården ett favoritställe

Som är en oas som ligger nära centrum, men ger känslan av att du kommit till ett helt annat ställe. Här finns flera växter från andra breddgrader. Hög mysfaktor. När vi besökte det här stället förstå gången hade de en aktivitet för barn där de fick bygga en egen barkbåt och sen låta den gå i vattendammen. Så fina minnen.

Biblioteket vid Almedalen – Här brukade vi avsluta våra dagar med barnen med att de fick läsa och ta det lugnt. Perfekt också om regnet skulle titta fram. I närheten finns det stora vattendammen där klassiska Almedalen talen brukar hållas.

Kallis – här kan den som vill festa hänga. Speciellt stockholmsveckan är det hög fart här och även Out of office brukar köra några fester på sommaren.

Saker att göra utanför Visby

Fårö

Ligger norr om Gotland och du tar dig dit med färja. Här får du både rauker och strand.

Hoburgen

Det här var slutdestinationen på vår vandring. Jag var väldigt trött när jag var framme, men det var verkligen värt det. Här finns välkända landmärket Hoburgsgubben rauken som ser ut som en gubbe.

Ljugarn

Har väldigt fina stränder och natur.

Lummelundagrottorna

Har vi besökt och tog då en guidning. Sonen älskar grottor.

Tofta strand

Är en fin strand om du vill komma bort lite från stan.

Kneippbyn

Också ett måste besök med barn i Gotland om ni vill se Pippi Långstrump eller bada lite i deras vattenbad.

Blå lagunen bad

Är ett gammalt kalkbrott och en vacker badplats som brukar vara väldigt befolkad.

Här ett bildregn från mina resor i Gotland till bla Lärbro, Slite, Burgsvik, Ala:
Fun fact jag vandrade från norr till söder Fårösund till Hoburgen på 7 dagar 2020. Om jag var trött av att ha gått 4 mil per dag. 🙂 Gör aldrig misstaget att gå så mycket per dag eftersom det blev svårt att njuta fullt ut, men ändå kul att ha gjort det.

Ala

Ala med vallmofältet såg vi på vandringen.

Almedalen

Från Almedalen på Volvos event.

Burgsvik crepe

Burgsvik Creperie.

Lärbro

Smöjen kalkbrottet i Lärbro är så vackert. Det var massor av husbilar där som campade.

Slite

Slite. Så vackert att tälta vid vattnet.

Har du något tips eller sevärdheter Gotland, dela med dig i kommentaren nedan?

Vanliga frågor om Gotland:

Hur länge behöver man på ön?
Jag skulle säga att det räcker med en weekend för att upptäcka Visby och sen kanske åka på utflykt 2 dagar.

Fler semestertips i Sverige:

Högbo Bruk för den som gillar äventyr – paddla kayak eller åk mtb

Semestera i härliga västkusten

Underbara Österlen