Grön potatissallad med salladslök – turkisk buffémat

Soligt påskväder under långfredagen och jag serverar lättare buffémat från medelhavet till middag här hemma. Grön potatissallad med salladslök – turkisk favorit passar även utmärkt som piknickmat om du skulle vilja gå ut och njuta av solen.

Grön potatissallad
Grön potatissallad
Det som gör den här salladen god är olivoljan, eftersom den gör potatisarna krämiga och mjuka. Så blir den torr prova att hälla i lite mer olja eller servera med en sås. Sen ger allt det gröna som persilja och salladslök den friska smaken med dressingen av citronsmak. Man kan även ha i några skivade ägg eller oliver om man vill. Har färskpotatisen kommit blir det självklart godare med det. Potatissalladen är kalorisnål, nyttig, ljuvlig, krämig och enkel att ordna och jag serverade den med olika sorters fröknäcke och dippsåser som hummus, fava, med mera och det gick åt som en smäck. Såklart med en rykande varm turkisk té till. Hur brukar ni göra er supergoda potatissallad? 
 

Är potatis nyttigt? 3 saker du inte visste….

1. Att äta kall potatis är nyttigare än varm, eftersom det innehåller resistens stärkelse och fibrererna i potatisen återbildas när den kallnat. Och fibrer älskar ju som vi vet magen och ger bättre metabolism. Detta är något som tjejerna med bloggen Foodpharmacy pratat mycket om. Och värmer du upp potatisen igen så kommer fibrerna vara kvar.
2. Dessutom mättar potatis väldigt bra och är ett bättre alternativ än pasta och ris om du vill äta kalorisnålt.
3. Väldigt mycket vitaminer sitter också i skalet, så det finns skäl att skölja och rengöra väl för att kunna äta skalet. Vill du tillaga potatis i ugn går det också bra, men tillaga på låg värme för att bevara näringen.
 
 
Ingredienser, 4-6 personer
1 kg potatis (mjölig)
8-10 st rädisor
10-12 st svarta oliver
2 knippen salladslök
1 knippe persilja

Dressing:
Saft av en 1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt, peppar
 
Gör så här
1. Koka potatisen täckt med vatten i en kastrull tills de blir lagom mjuka.
2. Skala och skiva potatisarna i små potatisbitar.
3. Men en bra kniv hackar du alla övriga ingredienser och tillsätter i din salladsskål.
4. Blanda ingredienserna till dressingen och häll över den i skålen och rör runt. 
 
 

Om du gillar turkisk potatissallad så kolla in dessa recept:
Bulgursallad – kisir
Linsbiffar vegetariska
Min kalasbuffé