Ett underskattat paj recept! Gräddig kycklingpaj med champinjoner och paprika är en smakrik paj som du kommer fastna för när du lagar receptet första gången. Smakerna i fyllningen av mild röd paprika, stekt och saftig grillad kyckling, smakrika champinjoner med grädde i umami smak som blandas ihop i denna goda paj är helt oslagbar. Vissa smaker är bara oemotståndliga att du måste prova det här receptet på krämig kycklingpaj!
Recept på världens godaste kycklingpaj
Det här receptet på krämig kycklingpaj kan du laga när du har många gäster på besök till festbufféer, men det går ju lika bra att äta paj med kyckling som vardagsrätt. Blir det över kan du bara frysa in överblivna rester av pajen så blir det en god matlåda att ta med till jobbet. Att det är så många grönsaker i den här pajen gör den till en nyttig och näringsrik rätt. Kycklingpajen är utan ägg, men vill du ha den helt vegansk får du ersätta grädden med ett växtbaserat alternativ också. Jag har använt grillad kyckling i kycklingpaj receptet, eftersom det går snabbt när du behöver det. Men du kan också steka kycklingen hemma själv.
(Samarbetslänk Mathem) Just nu 200 kr nykundsrabatt! Behöver du beställa varor kan du göra det enkelt på Mathem! Jag tycker det är så bekvämt att beställa hem från nätet, dessutom brukar jag alltid beställa deras frukt- och grönsakskasse, så att jag har basvaror hemma. Nya kunder får rabattkod på Mathem, använd MHNY200 vid köp över 800 kr och för nya kunder.
Nyttig pajdeg till krämig kycklingpaj
Prova att byta ut vanligt vetemjöl mot ett glutenfritt mjöl exempelvis mandelmjöl (2 dl) och kokosmjöl (0,5 dl), ta mindre smör (50 gr) och lägg i lite fiberhusk (1 msk), vatten (1 msk) och 1 ägg så får du en glutenfri paj. Dessutom blir degen mer nyttig och näringsrik när du använder mjöl på nötter som mandelmjöl. Våga experimentera i köket, och ta små steg mot ett hälsosammare liv. Jag brukar handla dessa produkter på Bodystore. Om du har bråttom kan du baka kycklingpaj på färdig pajdeg.
Näring i gräddig kycklingpaj
I receptet finns grönsakerna paprika, purjolök, champinjoner. Den röda paprikan är rik på c-vitamin som är bland annat bra för att ta upp järn. Röd paprika är också rik på karoten. Både paprika och purjolök är även rik på fibrer som är bra för matsmältningen. Champinjoner innehåller antioxidanter som är bra för din kropp. Kycklingen är rik på protein.
Gräddig kycklingpaj
Ingredients
Pajdeg:
- 4 dl vetemjöl
- 150 g smör kallt
- 2-3 msk vatten
Fyllning:
- En stekt eller färdiggrillad kyckling
- 1 stor purjolök
- 1 röd paprika
- 100 gr champinjoner
- 2 msk smör
- 1-2 msk vetemjöl
- 2 ½ dl matlagningsgrädde
- Salt, peppar, färsk basilika för dekor
- 1 dl riven ost
Instructions
- Blanda samman ingredienserna till pajdegen, låt vila 30 minuter i kylskåp.
- Skär eller dela kycklingen i småbitar.
- Skiva purjolöken, paprika och champinjonerna.
- Smält smör i en stekpanna och fräs svamp, purjolök och paprika tills de mjuknar i cirka 5 minuter. Strö på vetemjölet och rör om. Späd ut med grädde och rör runt. Krydda med salt, peppar och koka i cirka 5 minuter. Blanda ner kycklingköttet i stuvningen och koka lite till, cirka 5 minuter. Ta åt sidan och låt den svalna.
- Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel för att förhindra luftblåsor och att pajdegen reser sig vid förgräddningen. För att undvika att kanterna sjunker kan du testa att ha pajskalet i kylen så att den stelnar innan du gräddar den. Förgrädda i cirka 10 minuter 200 grader.
- Häll kycklingfyllningen i pajskalet och jämna till den. Häll över riven ost. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Dekorera med några färska basilikablad. Smaklig måltid.
Om du gillar gräddig kycklingpaj prova receptet:
Quesadilla med kyckling och paprika eller det här populära middagsreceptet lax på spenatbädd!
Lämna gärna en kommentar om receptet. Följ gärna mina andra kanaler som instagram och youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
oj vad god denna pajen ser ut, jatte duktigt!
Kycklingpajen ser väldigt inbjudande ut måste jag säga!!
Denna tiden på året verkar vara hektisk för de flesta, allt händer samtidigt! Precis som till jul känns det som!
Pajen låter ju riktigt smarrig!
Kycklingpajen ser väldigt gott ut!!
jag ska göra skaldjordpaj imorgon också
Gott!
Du vet väl att kyckling inte är veganskt? 😀
Hehe ja, tänkte inte på det. Ska tydliggöra. Tack. 🙂
Var kommer osten in?
Hej, tack för input. Jag la in det i receptet nu. Jag brukar hälla riven ost på efter att ha lagt i fyllningen. Hoppas det blev bra.
Hej! Hackar du och blandar ner färsk basilika i fyllningen (i sånt fall hur mycket?) eller använder du den enbart som dekor? Mvh Hanna
Hej Hanna, ursäkta, jag använder den enbart som dekor. Men du kan ju hacka i den i fyllningen också om du vill.
Blir den lika bra efter att man fryst den ? 😃
Hej Jenny, det tycker jag. Har för mig att jag testat det ngn gång och att det blev bra. Dock har jag inte testat med glutenfria degen. 🙂