Överraska med en lättlagad tårta utan gluten till kalaset. Sonen fyllde år i fredags och det blev ett fint tillfälle att fira tillfället genom att baka en enkel daimtårta som är glutenfri och laktosfri. Det bästa av allt är att daimtårtan är enkel att svänga ihop och är väldigt lätt i smaken. Mums!
Daimtårtan påminner mig om när min mamma brukade baka marängtårta med daim när jag var liten. Jag älskade smaken och tänk sån tur att tårtan är så lätt att baka. Du behöver endast 3 ingredienser till marängtårtan utan vetemjöl och sen bred på med vispad fluffig grädde och krossad choklad över tårtan. Jag minskade sockret till hälften, oftast går de flesta recept att halvera sockermängden och kakan får en naturlig sötma. Jag tycker de flesta bakverkens recept är för söta, så har för vana att kolla upp mängden i recepten.
Daimtårta mandelmjöl
I receptet använde jag också mandelmjöl. När den här dajmtårtan brukade bli lagad på 90-talet så var det inte lika vanligt med mandelmjöl, då brukade det stå mandlar i receptet så fick man mala det själv. Visst är det smidigt nu när det går att hitta mandelmjöl i butikerna, den här köper jag.
Jag försöker ofta äta mindre gluten då jag har märkt flera fördelar med antiinflammatorisk kost, läs mer här om du är nyfiken.
Förbereda daimtårta
Marängtårta kan du förbereda dagen innan, genom att göra marängtårta botten och låta den svalna under en duk. Se till så att du vispar marängen ordentligt så att det blir till fast skum. Du kan förvara glutenfri marängtårta i kyl, men servera den helst så snabbt som möjligt eftersom marängen kan smälta speciellt om den kommer i kontakt med vätska som hallon och jordgubbar. Vill du göra tårtan laktosfri kan du använde kokosgrädde eller laktosfri grädde.
Enkel daimtårta recept
Daimtårta
Ingredients
- 2 ägg
- 1 dl björksocker
- 3 dl mandelmjöl
- 2 dl grädde/ kokosgrädde
- 1 hackad daimchoklad alt. mörk choklad
Instructions
- Vispa ägg och socker poröst så att det blir ett skum. Blanda i mandelmjöl och rör om och häll smeten i en smord form med löstagbar botten.
- Grädda i 175 grader cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Dekorera med vispad grädde och daimchoklad.
Marängtårta utan gluten går att variera med vilken fyllning du vill, se tips på fler fyllningar.
Prova somrig cheesecake!
Lämna gärna en kommentar eller recension om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Så mumsigt 🙂
Tror jag gjort samma (har inte mitt recept framför mig) och den är jättegod. Det är i alla fall samma ingredienser. 🙂
Hur fixar man mald mandel, finns det färdigt att köpa eller måste man ha en mixer hemma? Du har världens bästa mat blogg!! 😀
Hej Anonym, du kan finhacka den i en mixer. Den behöver inte vara finmald. Tack för din fina kommentar 😉
Låter jättesmarrigt!!!! Kram Anna