Allt i allo gryta (Türlü)

Den här mustiga grytan heter türlü, vilket betyder ungefär att den är varierad. Alltså till denna allt i allo gryta (Türlü) tar man vad man haver. Ta gärna säsongens grönsaker. Vill du ha den vegetarisk utesluter du bara köttet. Kryddor som passar till är timjan och lagerblad.

Allt i allo gryta (Türlü)

Allt i allo gryta (Türlü)

Men i turkisk matlagning går man efter uttrycket ”Less is more” när det gäller kryddning, och framhäver istället råvarornas egna smaker. I den här grytan får just grönsakerna puttra sakta i sin egen vätska. Mycket gott vill jag lova. Och vill man ha lite extra sting kan man ha i en charliston (grön spetsig paprika). Däremot tror jag att jag rörde om lite för mycket så att grönsakerna mosades lite, så det får jag vara försiktig med nästa gång. Men gott var det.  Speciellt auberginen som är min favoritsmak. Trevlig kväll och tack för att ni tittar in. 

Allt i allo gryta (Türlü ) recept

Ingredienser, 4 personer
1/2 dl olja
500 g kött av nöt eller lamm (valfri)
1-2 medelstor gullök
1/2 msk tomatpuré
2 morötter
2 potatisar
1 squasch
1 aubergine
3 klyftor vitlök
2 tomater
Salt, peppar, timjan

Gör så här
Dela köttet i 1 cm bitar. Värm olja i en kastrull och lägg i köttbitarna. Bryn dem på medelvärme och rör runt i några minuter tills de får färg runt om. Skär löken på hälften och skiva. Tillsätt den i kastrullen och rör om med köttet i cirka 5-10 minuter. Lägg nu i kryddorna och tomatpurén och låt de puttra ihop. Under tiden gör du i ordning grönsakerna och delar dem i två cm stora bitar. Sedan lägger du i dem i kastrullen i ordningen hårdast till mjukast. Alltså morötter, potatisar, aubergine och squaschen. Lägg sist i hackad vitlök med tomater som du har skalat och finhackat. Rör om allt försiktigt en gång och låt sedan puttra på låg värme tills grönsakerna mjuknar cirka 30 minuter. Kontrollera emellanåt att det finns vatten, annars kan du tillsätta lite.