Krispig och smakrik rostad blomkål med koriandersås är en god vegetarisk taco rätt och munnens sinnen jublar av alla de goda smakerna. Med krispig ugnsbakad blomkål i ugn serverad med en stark srirachasås, kall chilicoleslaw och en len koriandersås kan du inte servera en godare vegetarisk middag. Det här är en av mina absoluta favoritrecept som jag tycker att du borde ge en chans om du vill prova något nytt blomkål recept. Enkelt och snabbt är receptet med blomkål också!
Rostad blomkål med koriandersås
Jag tycker att detta vardagsrecept på rostad blomkål passar bra en fredag till middag, eftersom många äter tacos till fredagsmyset. Smakerna av frisk koriander, het chili och den syrliga smaken från coleslawen av vitkål och morötter höjer verkligen denna vegetariska maträtt med gratinerad blomkål till en annan umami nivå. Så vill du lyxa till det en fredag så tycker jag du definitivt bör bjuda på denna vegetariska tacos recept. Alltid kul och gott att fylla tortilla också.
Anpassa blomkål rätten
Om du vill äta glutenfritt finns det ju både glutenfria alternativ för ströbröd och tortillabröd. Yoghurten kan du köpa laktosfri. Anpassa rätten efter dina önskemål. Och som alltid är det viktigt med bra basingredienser från början, har du ett fräsch blomkålshuvud att utgå ifrån så är det en stor chans att rätten blir god. Imponerande vegetarisk rätt. Om du har barn som inte gillar starkt så uteslut att pensla srirachasås på deras blomkål.
Fakta blomkål
Har en lång säsong och är lättlagad. Har delarna:
Stocken – God och kan stekas som den är.
Bladen – klorofylliga järniga och krispig smak. De mindre ljusa bladen kan användas till sallad.
Nerven i mitten av bladen – behandlar den som sparris med mjuk rund sötma. Skalar den runt om.
Och så själva blomkålen.
Nyttigt blomkål recept
- Blomkål är rik på C-vitamin och populär på grund av sin goda umamismak inom flera olika dieter som aip, paleo, LCHF, antiinflammatorisk kost.
- Den är en ersättare till kötträtter och blir väldig matig och god som ugnsrostad blomkål.
- Fibrerna i blomkål hjälper matsmältningen och ökar de goda bakterierna i magen. Så bjud in blomkål i ditt kök och laga mer mat med blomkåls recept.
Rostad blomkål med koriandersås
Ingredienser
Spicy pankopanerad blomkål
- 1 blomkålshuvud
- 5 dl naturell yoghurt (ex Planti)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- En klyfta pressad vitlök
- 0,5 tsk salt
- 0,25 tsk svartpeppar
- 2 msk srirachasås
- Pankoströbröd
- glutenfritt tortillabröd
Chilicoleslaw
- 100 gr vitkål
- 1/2 kruka koriander
- 2 st morötter
- hackad 1/2 chili
- finhackad1 st citron
- juice1/2 dl olivolja
Koriandersås
- 2-3 klyftor vitlök
- 1/2 kruka koriander
- pressade 1/2 dl olivolja
- 1 st citron juice
- 1/2 chili finhackad
- 4 msk hampafrön
- Salt, peppar
Instruktioner
Spicy pankopanerad blomkål
- Börja med att dela blomkålshuvudet i buketter. Rör ihop yoghurten och alla kryddor till blomkålen och gnid in den ordentligt i blomkålen. Doppa sedan blomkålen i pankoströbrödet. Lägg ut blomkålen på en plåt med lagom avstånd. Lägg in i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och pensla blomkålen med srirachasåsen och lägg in i ugnen igen i cirka 10 minuter.
- Montera ihop dina tacos genom att fylla glutenfritt tortillabröd med blomkål, chilicoleslaw, avokado och koriandersåsen. Toppa med koriander och majonäs och pressa över citronjuice.
Chilicoleslaw
- Strimla vitkål, riv morötter och blanda med resterande ingredienser till en salsa.
Koriandersås
- Mixa ihop allt.
Video
Gillar du blomkål i ugn, kan du också kika in:
Halloumibites med avosås
Tortillawraps från TikTok – Testa den nu!
Vego taco med mangosalsa
Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3